Županija pokrenula projekt izgradnje skloništa za napuštene životinje

Kategorija: Županija Objavljeno: Utorak, 18 Rujan 2018 Napisao/la Super User

Na poziv župana danas, 14. rujna 2018. godine, održan je peti koordinacijski sastanak u aktualnom mandatu župana, načelnika i gradonačelnika s područja Osječko-baranjske županije. Sastanak je vodio zamjenik župana Goran Ivanović koji je uvodno upozorio na probleme u realizaciji pet aglomeracija. Njihova vrijednost je oko milijardu kuna te je nedopustivo da se umjesto izgradnje s bespovratnim sredstvima Europske unije dogodi da teret padne na lokalnu i regionalnu samoupravu.

– Projekti aglomeracija loše stoje, pa župan Ivan Anušić i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković pokušavaju ubrzati procese i omogućiti njihovu realizaciju. Komunalne tvrtke kao nositelji projekata moraju se probuditi i aktivnije provoditi programe o kojima ovisi sudbina općina i gradova, a Županija i njene stručne službe su vam na raspolaganju za svaku pomoć – rekao je Ivanović te najavio da će se o problematici aglomeracije za područje Valpovštine raspravljati na sastanku u Zagrebu 18. rujna, a slijede sastanci i o drugim aglomeracijama.

Prva točka ovog radnog sastanka odnosila se na problematiku napuštenih životinje i s tim u svezi inicijativi i projektu župana Anušića za izgradnju skloništa za napuštene životinje na području Osječko-baranjske županije.

– Prema Zakonu o zaštiti životinja Županija nema velike ingerencije za zbrinjavanje napuštenih životinja, međutim župan Ivan Anušić je prepoznao da je to izuzetno važno pitanje za sve općine i gradove te da one nisu osigurale ono što je Zakon propisao, odnosno nisu zaključili ugovore s osobama koje su registrirane za zbrinjavanje napuštenih životinja. Slijedom toga suglasan je da krenemo u zajedničku organizaciju skloništa koje bi zadovoljavalo sve propisane uvjete, a Županija je spremna sama osigurati određena financijska sredstva za izgradnju. Potrebno je pronaći lokaciju pristupačnu svim jedinicama lokalne samouprave i zato nam treba njihovo očitovanje da li su spremni krenuti u zajedničku izgradnju takvog skloništa.

Potreban nam je i podatak o broju napuštenih životinja na njihovom području radi utvrđivanja potrebnih kapaciteta, a time se određuje i broj zaposlenika u skloništu, kao i koliki su troškovi koje bi trebali snositi. Županija je spremna za organizaciju toga, ali bez općina i gradova ovaj projekt ne bi mogli realizirati – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling. Najavila je kako će iz Županije idući tjedan svim općinama i gradovima biti dostavljen anketni upitnik, na temelju koga će početi priprema studije s podacima o lokaciji, modelu, kapacitetu, stručnom radu te financiranju investicije i kasnije održavanja budućeg skloništa za napuštene životinje. Inače, sada postoji samo Azil u Osijeku, koji brine za potrebe Grada te u Belom Manastiru koji ima kapacitet 25 pasa i trenutno mu je zabranjen rad.

O Javnom pozivu za dodjelu potpora izradu i izmjenu prostornih planova jedinica lokalne samouprave nazočne je informirala v.d. pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović, o dodjeli stipendija učenicima i studentima govorila je zamjenica pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirela Kalazić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Ranko Radunović o problematici naplate naknade za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Tatjana Roth o razvoju javne turističke infrastrukture, a predsjednik Uprave RRA Stjepan Ribić o procesu formiranja Javne ustanove Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

Izvor: OBŽ

Hitovi: 822
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu