Statistika Osječko-baranjske županije

Kategorija: Županija Objavljeno: Subota, 15 Lipanj 2019 Napisao/la Super User

Kako je percepcija javnosti da je Osječko-baranjska županija, županija iz koje se statistički iseljava najviše stanovnika i kako je na samom začelju demografske statistike, Županija je objavila podatke Državnog zavoda za statistiku, koje je početkom 2019. godine obradila i Hrvatska gospodarska komora i koji govore o ipak nešto drugačijoj slici Slavonije i Baranje. Izvor za dio podataka je i Izvješće Zavoda za zapošljavanje, Otvoreni proračun RH te županijski proračun Osječko-baranjske županije, a podaci se odnose na mjere za poticanje razvoja županije s ciljem demografskog oporavka. Prema dostupnim podacima, stopa pada broja stanovnika izraženija je na području Like, Dalmatinskoj Zagori, Sisačko-moslavačkoj, Vukovarsko-srijemskoj i ostalim slavonskim županijama, a Osječko-baranjska županija se nalazi na jedanaestom mjestu. Prema podacima s početka godine, oko 1800 ljudi doselilo se u Osječko-baranjsku županiju koja u odnosu na ostale slavonske županije prednjači po broju useljenih stanovnika. Slijedi Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska te Virovitičko-srijemska. U Osječko-baranjsku županiju iz drugih krajeva Hrvatske uselio se 1165 stanovnika, a iz inozemstva njih 598. Najviše iz Njemačke, Srbije te Bosne i Hercegovine.Ove školske godine u osnovne škole u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji krenulo je 2565 prvašića što je 135 učenika prvih razreda više nego lani.

Uz maksimalno angažiranje na povlačenju bespovratnih i kreditnih sredstava EU i nacionalnih fondova, što izravno utječe i na angažiranje lokalne građevinske i ostale operative, Osječko-baranjska županija je razvila mnoge vlastite mjere koje utječu na demografska kretanja. Za projekte je osigurano 335,6 milijuna kuna odnosno 61,4% izvornog županijskog proračuna, a od toga čak 32% (109 milijuna kuna) namijenjeno je za gospodarstvo i investicije te 25% (83 milijuna kuna) proračuna odnosi se na poljoprivredu, ruralni razvoj i kontinentalni turizam.  Potpore za poticanje gospodarstva udvostručene su u odnosu na prethodne godine te iznose 8,6 milijuna kuna.
Osobito velik interes građana postoji za subvencioniranje kamate na stambene kredite u okviru projekta “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva”, što je novi i jedinstveni projekt u Hrvatskoj, gdje Županija sufinancira jedan posto kamata stambenog kredita stanovnicima s područja županije.
Osječko-baranjska županija za obrazovanje iz proračuna izdvaja 25% dok je prosjek drugih županija u RH 16%, za unaprjeđenje stanovanja i zajednice izdvaja najviše od svih županija, čak 10% dok je prosjek u RH 2% te 7% za socijalnu zaštitu što je 3% više od ostatka Hrvatske.
Županija odobrava niz potpora za poduzetnike, čak i za početnike, nagradama potiče najbolje poduzetničke ideje, posebna pozornost daje se potporama u poljoprivredi, kontinentalnom turizmu i uopće projektima razvoja ruralnog područja.
Osječko-baranjska županija prednjači po broju projekata i iznosu sredstva za energetsku obnovu zgrada javne namjene te smo jedina županija koja je samostalno prijavila projekt Zaželi putem kojeg je zaposleno 46 teže zapošljivih žena iz ruralnih područja naše županije. Najuspješnija je županija po povlačenju sredstava iz programa ruralnog razvoja kojim je u posljednje tri godine za poljoprivrednike osigurano milijardu i pol kuna.
Na području Osječko-baranjske županije započeli su kapitalni infrastrukturni projekti poput izgradnje I. gimnazije, izgradnje Regionalnog distribucijskog centra, Centra za gospodarenje otpadom te Gospodarskog centra, osigurana su europska sredstva za projektnu dokumentaciju novog KBC-a Osijek pa ukupne investicije na području županije iznose gotovo tri milijarde kuna.
Kapitalni i strateški projekti koje Županija provodi i planira provesti u nadolazećem razdoblju najvećim se djelom financiraju iz sredstava Europskih fondova. Riječ je o velikim investicijama čija realizacija zahtjeva kvalitetnu pripremu i provedbu koja, ovisno o projektu, traje i do nekoliko godina. Tijekom posljednje dvije godine pokrenuti su investicijski procesi u Slavoniji i Baranju čemu u prilog govori i smanjenje stope nezaposlenosti te veća potražnja za radnicima nego prošle godine u isto vrijeme. Naime, u travnju ove godine na Zavodu za zapošljavanje bilježi se 1 289 novo prijavljenih nezaposlenih osoba, a u isto vrijeme broj traženih radnika iznosi 1 657.
U Program aktivne politike zapošljavanja (koji se provodi na nacionalnoj razini) samo u prva četiri mjeseca ove godine uključeno je 702 novozaposlenih na području Osječko-baranjske županije, a prema podacima Hrvatske obrtničke komore u posljednjih godinu dana najviše novootvorenih obrta u Hrvatskoj bilježi Osječko-baranjska županija. U travnju prošle godine bilo ih je 3.896, a danas ih je aktivno 4.226, točnije 330 više.

izvor:OBZ

Hitova: 205
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu