Crkva

Kategorija: Razno Objavljeno: Srijeda, 30 Svi 2018 Napisao/la Super User

OSNUTAK ŽUPE U FERIČANCIMA 1777. GODINE

Davne godine 1777. u Feričancima je osnovana Župa. U početku dok se nije sagradila Crkva Svetog Duha, u današnjem župnom dvorištu se nalazila Kapelica Sv. Bartola, a oko nje seosko groblje.

1800. godine Feričance je posjetio biskup Maksimilijan Vrhovac, a 1801. godine započela je gradnja crkve Sv. Duha. Njezin patron bio je Ivan Karlo plemeniti Mihalović. 1803. godine crkva Sv. Duha je završena.

Crkva se sastoji od četrsto metara kvadratni, deset metara je visoka u barok-romanskom stilu. 1817. godine crkva je stradala od potresa. Popucali su lukovi i svodovi. Župnik Pavao Ruska je zabilježio potrese: 41 manji i slabiji, potom drugog i petog Srpnja jaći, a najjaći je bio 5. Kolovoza.

Crkva je temeljito obnovljena godine 1907. Osim novog tornja napravljeni su slikarski radovi koje je slikar iz Zagreba, Rikard Rojnik uspio zavrsiti nakon godine i osam mjeseci. Sva tri drvena barokna oltara je napravio Austrijanac Ferdinand Prinoth u Tirolu. Na crkvi se nalaze tri zvona, veliko zvono teži 2000 kg dok drugo teži 900 kg i treće 700 kilograma. Spominje se također da je veliko zvono crkve Sv. Duha u Feričancima trebalo biti darovano Osječkoj Katedrali. Orgulje u crkvi su iz 1858. Godine. Kip Gospe Lurdske postavljen je 1892. Godine.

Crkva je nekoliko puta obnavljana, promjenjeno je njeno krovište te je obnovljena sakristija i crkva je oličena izvana. Izmjenjena su i crkvena vrata koje je izradio Stolar Zlatko Bilandžić. 2001. Godine počelo se sa bojanjem freski u crkvi, kako bi crkva svojih 200 godina dočekala u najljepšem sjaju. Danas je Feričanačka crkva Sv. Duha jedan od najljepših spomenika kulture ovoga kraja.

Crkva posjeduje rokoko monstrancu i rokoko kalež iz 1742., urešen slicicama u emajlu. Ispred crkve je rustični kip Sv. Florijana (1869).

 
Na području Općine Feričanci se nalazi još nekoliko vjerskih objekata:

- Kapelica na mjesnom groblju u Feričancima

- Kapelica u Valenovcu

- Kapelica Gospe žalosne na Vučjaku Feričanačkom

- Pravoslavna crkva Svete Trojice sagrađena 1750. Godine (nezaštićeni kulturno sakralni objekt)

Tekst djelomično preuzet iz knjige 200 Godina školstva Feričanci '87 - ukratko sažeo Stjepan Špehar
Hitova: 1951
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu