Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Feričancima

Kategorija: Zanimljivosti Objavljeno: Utorak, 10 Srpanj 2018 Napisao/la Super User

Izvor slike: Ured Predsjednice

Predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović u Našicama su dočekali građani ispred dvorca Pejačević, u kojem se predsjednica sastala s gradonačelnikom Josipom Miletićem, predsjednikom Vijeća Stjepanom Pintarićem i ostalim predstavnicima Grada Našica. U prigodnom programu upriličenom za predsjednicu i njezinu pratnju u kojoj su bili pomoćnik ministra graditeljstva Zdravko Vukić, dožupan Goran Ivanović, županijski i gradski vijećnici te ostali dužnosnici, nastupili su HKD Lisinski i Tamburaški orkestar i solisti Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora” Našice. Predsjednica je zahvalila gradonačelniku i građanima na dočeku i programu u dvorcu Pejačević te istaknula da je njezin cilj ostvariti pretpostavke za razvoj turizma, poljoprivrede i gospodarstva te za dobro plaćene poslove koji će građanima omogućiti ostanak u Hrvatskoj.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je i Rukometni klub “Nexe” Našice i Školu rukometa u Osnovnoj školi kralja Tomislava gdje su ju dočekali ravnateljica škole Vlatka Zahirović, predsjednik RK Nexe Josip Ergović te igrači i članovi Uprave. Za uspomenu na ovaj susret, kapetan i dokapetan Marko Mrđenović i Saša Barišić Jaman predsjednici su uručili prigodne darove.

Nakon Našica, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je općinu Donja Motičina gdje se sastala s čelnicima Općine predvođenim općinskim načelnikom Željkom Kovačevićem i predsjednicom Vijeća Ružicom Mikičić te brojnim građanima. Načelnik Kovačević predsjednicu je upoznao s poviješću Donje Motičine, doprinosom Motičana u Domovinskom ratu i stvaranju Hrvatske te aktualnim projektima. Članovi HKD “Izvor” predsjednicu su toliko oduševili svojim nastupom da je s njima zapjevala i zaplesala. Zahvalila je svima na iznimno toplom dočeku te poručila da će poduprijeti općinske projekte.Kolinda u podrumu FERAVINAIzvor slike: Nacional.hr

Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović u Feričancima, u Starom podrumu, dočekali su predstavnici Općine – predsjednik Općinskog vijeća Marin Benić i pročelnik Ivan Matulić, koji je predsjednici poželio dobrodošlicu u ime građana i općinskog načelnika Marka Kneževića te vinari Osječko-baranjske županije, u ime kojih je predsjednici dobrodošlicu poželio predsjednik Uprave Nexe grupe Ivan Ergović sa suradnicima. Ivan Ergović i Luka Vrga – direktor prodaje i marketinga Feravina predsjednicu su upoznali s proizvodnjom vina i proveli ju kroz vinski podrum. Nakon posjeta Starom podrumu, predsjednica je s pratnjom otišla na sastanak s vinarima koji je bio zatvoren za javnost. Predsjednik uprave Nexe grupe Ivan Ergović izjavio je kako će s predsjednicom razmotriti mogućnosti unaprjeđenja vinarstva te suzbijanja crnog tržišta koje je istaknuo kao najveći problem vinara. Izvor: Radio Našice

Hitova: 2011

Korisnička ocjena: 1 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu