Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Održan 1. Festival Frankovke u Feričancima – Galerija

Kategorija: Zanimljivosti Objavljeno: Utorak, 02 Listopad 2018 Napisao/la Super User

U subotu je u Feričancima održan 1. Festival Frankovke s ciljem promocije najpoznatije sorte grožđa iz feričanačkog vinogorja i turističke promocije Općine Feričanci.

Festival je organizirala udruga FER+PLUS uz pokroviteljstvo Općine Feričanci, tvrtke Osilovac d.o.o. u čijem sastavu je vinarija Feravino i Osječko – baranjske županije.

U sklopu festivala u jutarnjim satima organizirana je je i planinarska manifestacija „Kroz šume i vinograde“ u organizaciji HPD „Sokol“ Feričanci, a održan je i Dan otvorenih vrata podruma Vinarije Feravino.

Na samom festivalu bilo je dvadesetak štandova s vinima, a među izlagačima su bili Feravino, Erdutski vinogradi, Vina Belje, Udruga vinogradara, vinara i voćara Feričanci, vinari iz Slovenije i Mađarske. Mnogobrojni posjetitelji festivala mogli su uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi suhomesnatih proizvoda, sireva, domaćih kolača, sokova, pekmeza i meda. Program su svojim nastupom uveličali Crkvaračka garda iz Crkvara i HKD-a „Manuel“ Feričanci.

Na otvaranju festivala sve nazočne pozdravio je i zaželio im dobrodošlicu u Feričancima načelnik Općine Feričanci Marko Knežević te istaknuo važnost festivala za promociju ovog kraja i zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji festivala.

Ovo je prvi festival frankovke na kojem imamo više od 20 izlagača na štandovima, a u sklopu festivala održan je već tradicionalni 27. slet planinara. Jako sam zadovoljan posjetom, poslužilo nas je vrijeme i zahvaljujem se svim ljudima koji su svojim idejama i savjetima sudjelovali kako bi ovaj festival zaživio. Ideja je promovirati Feričance kao jedan turistički vinorodni kraj. Frankovka se više od dva stoljeća uzgaja na ovim prostorima i Općina Feričanci je po tome i naravno uz vinariju Feravino tvrtke Osilovac d .o.o. prepoznatljiva. Zahvalio bih se svim djelatnicima Općine Feričanci, udruzi FER+PLUS i svim udrugama s područja Općine koje su sudjelovale u organizaciji, vinariji Feravino i našem županu Ivanu Anušiću i Osječko – baranjskoj županiji i Turističkoj zajednici Osječko – baranjske županije koja nas je na ovom projektu popratila. Nama je cilj da ovaj festival postane tradicija i u planu nam je da ga iduće godine proširimo s dodatnim sadržajima s još većim brojem vinarija, a također i s gastro ponudom. Planiramo dovesti ljude da ovdje provedu cijeli dan i da vide sve po čemu je naša Općina prepoznatljiva od vinarije do nekih kulturnih znamenitosti te da ovo bude jedan kotačić u razvoju kontinentalnog turizma na čemu se bazira budućnost Osječko – baranjske županije.“

Nazočne je pozdravio Ivan Ergović vlasnik tvrke Osilovac d.o.o. i vinarije Feravino koji je između ostalog izjavio.

Zahvalio bih se načelniku i svim udrugama koji su se zaista potrudili da se održi ovaj festival. Meni je posebno stalo do Feričanaca i što se tiče frankove i Feravina napravili smo puno, ali kao što sam nedavno rekao suradnicima želim da Feravino bude najbolje na svijetu. Možda nećemo biti najbolji, ali trebamo biti blizu najboljima, jer s obzirom na ove naše obronke Papuka i Krndije, naše vinograde i poziciju koju imamo za proizvodnju grožđa, imamo sve pretpostavke da budemo najbolji na svijetu. Drago mi je da su se naši susjedi iz zemalja Slovenije i Mađarske odazvali na festival te se nadam da ćemo slijedeće godine biti u još većem broju. Feravino je puno uložilo u brend Frankovke. To je sorta koja je malo zapostavljena, s obzirom na njezin potencijal. U Feravinu smo bili uporni i trudimo se da iz Frankovke izvučemo maksimum i pokažemo da se mogu postići vrhunski rezultati, što smo dokazali brojnim priznanjima. Od Feričanaca želimo stvoriti ne samo vinsku, nego i turističku destinaciju. Važno je da se tom cilju pridružila i Općina Feričanci koja je dobila nepovratnih milijun eura iz Eurpske unije za gradnju vinske ceste Goveđa glava te sam siguran kako ovaj festival ima perspektivu”

Festival je otvorio Goran Ivanović zamjenik župana Osječko – baranjske županije koji je između ostalog istaknuo.

Osječko – baranjska županija jedna je od rijetkih županija koja ima četiri vinogorja na svom prostoru erdutsko, baranjsko, đakovačko i feričanačko. Radimo na tome da gastronomiju, enologiju, kulturu i tradiciju spojimo i da to bude mamac za sve one koji žele doći u ovaj dio Hrvatske i zato je županija osnovala Odjel za kontinentalni turizam – rekao je Ivanović te dodao da frankovka zaslužuje festival. Frankovka zaslužuje svoj festival jer nemamo puno crnih vina na našem području i ona je sigurno brend Feričanaca, a da bi postala i brend Hrvatske treba puno rada i sredstava te zajedničkog angažmana. U budućnosti želimo da sa festivalom, i frankovka i Feričanci dobiju mjesto na vinskoj mapi Hrvatske, i da postane događaj koji će turisti zapisati u svoj kalendar i krajem rujna doći u Feričance.“

“Šampionske titule osvojene na domaćem terenu imaju posebno značenje, osobito ako ih dobijete za sortu koja je nepravedno zapostavljena u Hrvatskoj, a kojoj naša vinarija pridaje iznimnu pozornost. Brojne nagrade i narudžbe iz europskih zemalja, ali i Amerike i Meksika potvrđuju da su obje naše Frankovke – Miraz i Dika, vina iznimne kvalitete”, kaže Luka Vrga, član Uprave Osilovca, tvrtke u čijem je sastavu Feravino.

Ivan Maričić predsjednik uprave tvrtke Osilovac d.o.o. u sklopu koje djeluje vinarija Feravino o organizaciji festivala je između ostalog istaknuo.

Feravino kao najveći poslodavac u Općini Feričanci pomoglo je inicijativu da se organizira ovaj festival kako bi se promovirali Feričanci te frankovka sorta grožđa po kojoj je ovaj kraj poznat. Ovim festivalom promoviraju se naša vinarija i vinarije ostalih manjih proizvođača, a sve u cilju razvoja turističkih sadržaja u Feričancima. Mi organizacijski pomažemo lokalnoj zajednici da dignemo ovakve manifestacije na viši nivo te zainteresiramo javnost. Uspjeli smo dovesti vinare iz Slovenije i Mađarske i drago mi je da je ovaj festival poprimio međunarodni karakter i ovo je prvi korak u razvoju turističkog sadržaja u Općini Feričanci. Planovi su daleko opsežniji, jer se planiraju određene investicije kao izgradnja hotela i dodatnih sadržaja kako bismo turističku ponudu digli na još veći nivo.“

Izvor vijesti i slika: Veliku Galeriju slika pogledajte na portalu: www.nasice.com

Hitova: 1594
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu