Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Udruga prijateljstvo: Nagrada za rad s djecom i mladima

Kategorija: Udruge Objavljeno: Četvrtak, 06 Prosinac 2018 Napisao/la Super User

Udruga Prijateljstvo Feričanci od 2016. godine uspješno potiče sudjelovanje djece i mladih u lokalnoj zajednici, kao i volonterske aktivnosti putem svojih programa i projekta. Radi s učenicima, mladima i učenicima s poteškoćama, a glavne su aktivnosti javni događaji, informatičke i likovne radionice te volonterske akcije. Programe koje osmišljava i provodi temelje se na višestrukim potrebama djece i mladih, a osim njih, uključuje i roditelje i djelatnike iz obrazovnog sustava. Od početka djelovanja uspješno provodi projekte "Bazen za sve" te "Vježbanje".
- Pretilost je veliki problem učenika. U školskoj dvorani organiziramo vježbanje za predškolace, osnovnoškolce. Svoj termin ima i mladež. Projekt "Bazen za sve" pokrenuli smo jer smo svjesni da učenici nemaju mogućnost učenja plivanja. U realizaciji ovog projekta pomaže lokalna zajednica i roditelji. Kroz ova dva projekta nastojimo promovirati zdrav život – kaže Alen Dado, predsjednik Udruge Prijateljstvo. Projekt "Bazen za sve" redovito financira Osječko-baranjska županija.
Od prošle godine, doznajemo, Prijateljstvo provodi i projekt "Rođendaonica", u sklopu kojeg se u prostoriji udruge organiziraju rođendanske proslave.
Udruga je uspostavila i projekt "Pomoć u učenju", koji uključuje individualan rad s mladima kojima je potrebna dodatna podrška u svladavanju školskog programa. Pomoć u učenju održava se prema potrebama korisnika i besplatna je.
Predsjednik Alen Dado ističe da je primjetan porast interesa mladih Feričančana za volonterskim radom u odnosu na razdoblje kada je udruga počela rad. Prošle godine Volonterski centar Osijek dodijelio je Prijateljstvu Volontersku nagradu u kategoriji najbolji primjer dobre prakse uključivanja volontera.
- Jako smo zahvalni što postoji interes mladih za volontiranjem i aktivnim sudjelovanjem u zajednici. Kroz programske aktivnosti trudimo se svakoj mladoj osobi dati potporu da stekne volontersko iskustvo jer smo svjesni koliko srednjoškolcima i studentima treba dati podršku i priliku za profesionalni razvoj - kaže Dado.
Kad je riječ o financiranju rada udruge, Dado ističe kako su financijski resursi najveći izazov u svakom neprofitnom sektoru.
- Moram priznati da je svake godine sve veći izazov pisati i provoditi projekte i dobivati financijsku podršku. Spašava nas volonterski rad - zaključuje Alen Dado. S. Fridl - Glas Slavonije

Hitova: 512
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu