Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Čestitka: Božić i Nova 2019

Kategorija: Razno
Objavljeno: Ponedjeljak, 24 Prosinac 2018
Napisao/la Super User

Svim posjetiteljima portala u domovini i iseljeništvu, dragim Feričančanima gdje god da bili blagoslovljen Božić i sretnu Novu 2019. Godinu želi vam Nezavisni portal Feričanci.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ljetne noći

Kategorija: Razno
Objavljeno: Ponedjeljak, 27 Kolovoz 2018
Napisao/la Super User
OPĆINA FERIČANCI PRVI PUT ORGANIZIRA “LJETNE NOĆI”
U Valenovcu održano natjecanje u kuhanju čobanca za vatrogasne ekipe
 
 
VALENOVAC - Da bi se spriječile one lovačke priče ‘‘znaš, kad ti ja skuham čobanac...‘‘, majstori od kotlića, ali iz vatrogasnih postrojbi, dobili su priliku da se pokažu na 1. Valenovačkoj čobanijadi, koja je održana ispred Doma DVD-a u Valenovcu.
Natjecanje je organizirao DVD Valenovac, a svoje kuhače "ukrstile su" ekipe kuhara vatrogasnih društva iz Našica, Podgorača, Ledenika, Beljevine, Šaptinovaca, Velimirovca, Feričanaca i Valenovca. Uz vatrogasne ekipe, svoje mjesto u kuharskoj konkurenciji imala je i Općina Feričanci. Kao pokrovitelj, Općina je osigurala svakoj natjecateljskoj ekipi meso i drva, a kuhari su za pripremu najboljeg čobanca imali tri sata.
Ocjenjivačka je komisija imala pune ruka posla, još više osjetljivo nepce na razne vrste okusa te razne vrste mesa, ali i oko za ljepotu boje čobanca. Komisija je ocijenila da je najbolji čobanac skuhala ekipa DVD-a Velimirovac, drugo je mjesto osvojio JVP Našice, a treće Općina Feričanci.
Vatrogasna čobanijada ujedno je bila i prilika da se obilježi Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a prema riječima Ivana Perkovića, predsjednika DVD-a Valenovac, ova gastronomska manifestacija postat će ljetna tradicija.
- Odlučili smo organizirati ovu manifestaciju kako bi naše selo živnulo te se mještani zabavili. Uz gastronomski program, organizirali smo i zabavne sadržaje te su se posjetitelji mogli okušati u stolnom nogometu, stolnom tenisu i u popularnoj kartaškoj igri beli. Sve je završilo u veselom duhu te pobjednici nisu ni važni - rekao je Perković.
Prvu vatrogasnu čobanijadu u Valenovcu podržao je načelnik Općine Feričanci Marko Knežević.
- Valenovac je malo selo bez trgovine, bez kafića te društvenih aktivnosti. U selu djeluje samo vatrogasno društvo te smo podržali ideju o natjecanju u kuhanju čobanca kako selo bi barem malo živnulo u ove ljetne dane - rekao je načelnik Knežević. S. Fridl - Glas Slavonije
 
Gazije ekološko-zdravstvena destinacija
Valenovačka je čobanijada inače sastavni dio Feričanačkih ljetnih noći, koje Općina pokreće ovog ljeta. ‘’Slijedi veselica u Vučjaku Feričanačkom te u Feričancima. U Gazijama nećemo ništa organizirati jer moramo prepoznati što je to što je zanimljivo lokalnom stanovništvu, ali i gostima izvana. To malo selo već je poznato kao raj za trekingaše, bicikliste i planinare. Zbog prirodnih osobitosti Krndije, selo planiramo brendirati kao ekološko-zdravstvenu destinaciju ne samo Feričanaca nego i Osječko-baranjske županije”, poručio je načelnik Knežević.
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Selo Vučjak

Kategorija: Razno
Objavljeno: Petak, 24 Kolovoz 2018
Napisao/la Super User
REPORTAŽA: MALO SELO S 270 STANOVNIKA
Vučjak Feričanački: Vole svoje selo iako je bez škole, crkve, gostionice...
 
U selu je više djece i mladih obitelji nego starijih, a ima i obrtnika

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna

Obnova škole u Feričancima

Kategorija: Razno
Objavljeno: Četvrtak, 09 Kolovoz 2018
Napisao/la Super User

U tijeku je energetska obnova Osnovne škole Vladimira Nazora Feričanci, a u planu je i izmjena sustava grijanja – doznajemo od ravnatelja škole i općinskog načelnika Marka Kneževića, koji je pojasnio da je do sada za grijanje bilo korišteno lož-ulje, a sada se prelazi na ekološki prihvatljivije pelete. Riječ je o investiciji vrijednoj oko tri milijuna kuna, koju sufinanciraju Osječko-baranjska županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Marko Knežević istaknuo je da u školi nije bilo ovako velikih investicija od 1970-ih godina te da će se dovršetkom ovog projekta poboljšati uvjeti rada u školi.

Tekst: Asja Godžirov-Kurilj - Radio Našice

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

“Feravino” ugostilo mađarske vinare

Kategorija: Razno
Objavljeno: Četvrtak, 12 Srpanj 2018
Napisao/la Super User

Vinari iz Villanya jučer su posjetili “Feravino”. Kako je istaknula Jenette Šimić radi se o uzvratnom susretu, a cilj je povezati vinare Europe. Inicijativu je pokrenula udruga “Graševina Croatica”, čiji je “Feravino” član kako bi se usporedila iskustva vinara te u konačnici i kako bi jedni od drugih nešto naučili. Feričančani su u Mađarskoj bili prošle godine, a u ovom uzvratnom posjetu vinarima Slavonije i Branaje, gosti iz Mađarske posjetili su Osijek, Erdut, Baranju, Kutjevo, Orahovicu i Feričance. Domaćini “Feravina” za njih su organizirali degustaciju vina i obilazak vinograda, a dogovarana je i prekogranična suradnja. Zadovoljan dolaskom gostiju iz Mađarske je i načelnik Općine Feričanci Marko Knežević koji je za 29. rujna najavio prvi “Festival frankovke” za koji se nada će postati tradicijom. Feričanački kraj poznat je upravo po ovoj sorti pa će i to biti doprinos promociji frankovke. Istaknuo je izvrsnu suradnju s “Feravinom” te zajedničke planove u promociji vina koja, kao i ovakvi susreti vinara, doprinose planovima Općine u razvoju kontinentalnog turizma. Na stranici radio Našice možete pogledati više slika.

tekst: N.Pavlus, foto: Feravino - Radio Našice

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu