Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Nastavak radova u energetskoj školi

Kategorija: Razno
Objavljeno: Petak, 21 Lipanj 2019
Napisao/la Super User

FERIČANCI - Učenici s područja općina Feričanci i Donja Motičina od ovoga proljeća imaju mnogo bolje uvjete odvijanja nastave u novoobnovljenom objektu OŠ Vladimira Nazora u Feričancima. Završen je veliki projekt energetske obnove zgrade škole u vrijednosti oko 3,8 milijuna kuna, od čega je iz Europske unije osigurano nepovratnih 1,5 milijuna kuna. Od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a dobiveno je 787.640 kuna, dok je Osječko-baranjska županija kao osnivač škole osigurala 1.467.090 kuna. Energetskom obnovom zgrade škole sagrađene 1964. godine vanjska drvena stolarija zamijenjena je PVC stolarijom, postavljena je toplinska izolacija vanjskih zidova i stropa te je izmijenjen krov i obnovljena fasada, čime je postignuta energetska učinkovitost i ušteda u potrošnji energije. Zgrada je iz energetskog razreda D prešla u C. Ugrađeni su novi radijatori, a škola je dobila novu kotlovnicu.


Ravnatelj škole Marko Knežević napominje kako je jako zadovoljan učinjenim radovima te kako je učenicima i sada ljepše i ugodnije raditi. Poručuje kako se radovi u školi nastavljaju uređenjem interijera i nastavno-sportske dvorane koja u 55 godina života škole nikada nije temeljito obnovljena, a koristili su se, kako nekada, tako i danas, ne samo učenici te škole, nego i općinski klubovi i udruge. Doživjela je samo povremene intervencije, manje ili veće “krpanje” nastale štete.

Opširnije: Nastavak...

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Bivši osmaši zajedno nakon 32 godine

Kategorija: Razno
Objavljeno: Petak, 21 Lipanj 2019
Napisao/la Super User

NAŠICE - Nekadašnji učenici OŠ Vladimira Nazora Feričanci, generacija 1986./87., u subotu su se okupili i prisjetili dobrih starih vremena. Za 30-ak kolega iz nekadašnjeg 8.b i 8.a razreda susret je bio dirljiv, uspomene su navirale, a izmjenjivale su se suze radosnice i smijeh. Priče gdje su danas i kamo je koga životni put odveo pričali su jedni drugima u rasadniku Šumarije Našice, koji su odabrali za generacijsko druženje.


- Prvi smo se put sastali 2007., i to je bilo za 20. obljetnicu male mature. Nakon toga smo se susreli svake pete godine, a onda smo 2017. odlučili da ćemo svake dvije godine imati susret jer smo sve stariji, ali smo mladi u srcu. Neki se susreću često jer žive i rade na području Feričanaca, Orahovice i Našica, no ima i onih koji žive vani – pojasnila nam je jedna od organizatorica, Mirjana Felinger, kojoj su desna ruka bili Berta Buljan i Goran Cvijetović. Jedan od glavnih ‘krivaca‘ za okupljanje i najpozantiji među njima je Josip Ćelić, bivši specijalac i šef karlovčkog MUP-a, koji je sada zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Opširnije: Bivši osmaši...

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Preporuke Crvenog križa za zaštitu od vrućine

Kategorija: Razno
Objavljeno: Petak, 21 Lipanj 2019
Napisao/la Super User

klikom na sliku otvara Vam se veća slika.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Rezultati izbora za EU Parlament

Kategorija: Razno
Objavljeno: Subota, 15 Lipanj 2019
Napisao/la Super User

Hrvatska je 26.05.2019 na izborima izabrala svoje zastupnike u Europskom parlamentu, a izborima se odazvalo 29,86 posto birača. HDZ je osvojio 4 mandata, kao i SDP. Na trećem mjestu su Suverenisti s jednim mandatom. Po jedan mandat osvojili su i lista Mislava Kolakušića, Živi zid te Amsterdamska koalicija. HDZ je osvojio najviše – 22,72%, SDP je drugi s 18,71%. Suverenisti su na 8,51%, lista Mislava Kolakušića 7,89%, Živi zid je osvojio 5,66%, a Amsterdamska koalicija 5,19%. Za zastupnike u Europskom parlamentu izabrani su Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Željana Zovko iz HDZ-a, Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković iz SDP-a, nositeljica liste Suverenista Ruža Tomašić, Mislav Kolakušićs nezavisne liste, Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida te Valter Flego iz Amsterdamske koalicije.

U našoj županiji glasovalo je 69.345, odnosno 27,77 posto birača. HDZ je osvojio 25,55 posto glasova, SDP 17,75 posto, Hrast-HKS- HSP AS-UHD 10,60 posto, zatim Mislav Kolakušić 8,82 posto, a Živi zid 6,85 posto.

Na području Grada Našica, HDZ je dobio 34,37 posto, SDP 19,14 posto, Mislav Kolakušić 9,11 posto, Hrast 8,34, a Živi zid 6,19 posto.

U Općini Đurđenovac HDZ je osvojio 36,14 posto, SDP 20,04 posto, Hrast 9,66, Mislav Kolakušić 7,65, a Živi zid 7,44 posto.

U Općini Feričanci za HDZ je glasovalo 27,31 posto birača, za SDP 14,49 posto, Živi zid 10,92, za Mislava Kolakušića 9,03, Hrast 8,19 posto, Most 6,72, za Brunu Esih 6,09 posto, a za HNS 5,25 posto.

Na području Općine Podgrač HDZ je dobio 27,32 posto, SDP 12,95 posto, Hrast 11,13, HNS 9,10, SDSS 9,10, Živi zid 7,08 i Mislav Kolakušić 5,46 posto.

U Općini Donja Motičina za HDZ je glasovalo 34,34 posto, SDP 15,82, za Hrast 14,47, a za Živi zid 10,77 posto birača.

izvor: DIP - Prenio Radio Našice

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Čestitka: Božić i Nova 2019

Kategorija: Razno
Objavljeno: Ponedjeljak, 24 Prosinac 2018
Napisao/la Super User

Svim posjetiteljima portala u domovini i iseljeništvu, dragim Feričančanima gdje god da bili blagoslovljen Božić i sretnu Novu 2019. Godinu želi vam Nezavisni portal Feričanci.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu