Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Najava: predstavljanje dovršenih konzervatorsko-restauratorskih radova

Kategorija: Vjera Objavljeno: Ponedjeljak, 25 Studeni 2019 Napisao/la Super User
Hrvatski restauratorski zavod, Župa Duha Svetoga i Općina Feričanci
imaju čast pozvati Vas na predstavljanje dovršenih konzervatorsko-restauratorskih radova na zidnom osliku u župnoj crkvi Svetoga Duha u utorak, 26. studenog 2019. godine u 17 sati (Trg Matije Gupca 7, Feričanci).
 
Župna crkva Svetoga Duha prvi put se spominje 1801. godine, kad je počela njezina gradnja. Tijekom dva stoljeća crkva je preživjela nekoliko potresa, nakon čega su sanirana nastala oštećenja. Posljednji radovi izvedeni su između 1907. i 1909. godine, kad su stvoreni preduvjeti za oslikavanje crkve. Godine 1908. župnik Nikola Mikić osobno je odabrao i angažirao vrsnog slikara Rikarda Rojnika koji je oslikao cijelu unutrašnjost crkve figuralnim prikazima i raskošnom ornamentikom. Zidni oslik, izveden kombinacijom tutkalne i uljane tehnike, kompozicijski je prilagođen formatima arhitektonskih elemenata, zidnih ploha i svodnih polja.
 
Zahvaljujemo Hrvatskom restauratskom zavodu na pozivnici koju su nam uputili.
Izvor teksta i slika: Hrvatski restauratorski zavod
 
 
Hitova: 538

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu