Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

RK NEXE započeo s pripremama u Feričancima

Kategorija: Sport Objavljeno: Petak, 03 Kolovoz 2018 Napisao/la Super User

Prva ekipa RK NEXE okupila se jučer nakon ljetne stanke na igralištu u Feričancima, čime su započele pripreme za novu natjecateljsku sezonu. Igrače i članove stručnog stožera te članove Uprave, na početku je okupljanja pozdravio predsjednik kluba Josip Ergović. Zaželjevši svima dobrodošlicu, Ergović je posebno pozdravio novopridošle igrače koji će od ove sezone braniti boje NEXE-a. U Našice su stigli vratari Mihailo Radovanović i Moreno Car, srednji vanjski Tomi Vozab, lijevi vanjski Vladan Lončar te desno krilo Ivan Vida a pripremama prve ekipe priključena su i dva mlada igrača Tomislav Kvastek i Bruno Ćuić.  Prvom okupljanju nije se odazvao jedino Marin Greganić koji je na pripremama s kadetskom reprezentacijom. Ambicije kluba su nakon iznimne prošle sezone, ponovno velike naglasio je Josip Ergović i dodao kako se nada da će RK NEXE ponovno ostvariti odlične uspjehe u domaćem prvenstvu i Kupu te u regionalnoj SEHA Gazprom ligi. U Kupu EHF-a NEXE će ove sezone igrati od trećeg pretkola među 16 nositelja a cilj je ponoviti plasman u četvrtfinale a uz malo sreće i korak dalje. Igrače je pozdravio i trener Hrvoje Horvat koji je uz kondicijskog trenera Mirka Krolu odradio i prvi lakši trening.

Text i foto: Danko Justić  - Radio Našice

Hitova: 608

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu