Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Dobrodošli na nove stranice portala fericanci.net

Kategorija: Razno Objavljeno: Četvrtak, 28 Lipanj 2018 Napisao/la Super User

Poštovani posjetitelji Nezavisnog portala Feričanci - www.fericanci.net

Nakon gotovo dva mjeseca stanke portal ponovno kreće sa svojim radom u novom ruhu, sa nekim starim rubrikama, sa novim logom portala i sa novom energijom da se čuje za naše Feričance kada u tražilice ukucaju Feričanci. Pred nama je sada prebacivanje starih članaka, kojih je bilo oko 600-tinjak i nadamo se da ćemo ih uspjeti vratiti barem većinu. Nedostaje još galerija slika, koja će se dodavati sa vremenom, a nestali su i neki od modula, ali će se zato naći mjesta za nove. Mnogi misle kako ova stranica ne treba postojati jer postoje razne druge stranice, ali ova postoji iz inata i prkosi svima onima, koji bi najradije da je nema. 

Nekoliko riječi o logotipu: Crven, bijeli i plavi su boje našeg svetog barajaka, na crvenom polju je slovo glagoljice "F", koje označava Feričance. U bijelom polju je naziv portala i stranice, a u plavom je crni grozd Frankovke, koja je simbol Feričanaca, po ćemu su Feričanci nadaleko poznati. Zasigurno će se neki pitati zašto glagoljica, a odgovor je radi izgleda i njegovanja starog hrvatskog pisma.

Hvala svima na posjeti, čitajte nas i budite informirani o našem malom selu Feričanci i cijelom području Općine Feričanci pod kojom su mjesta Valenovac, Gazije i Vučijak Feričanački. Nezavisni portal Feričanaca - www.fericanci.net

 

Hitova: 877

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu