Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

I Feravino na promociji hrvatskih vina Vina Croatia-vina mosaica u Beču

Kategorija: Gospodarstvo Objavljeno: Srijeda, 12 Prosinac 2018 Napisao/la Super User

U Beču će u četvrtak biti održana promocija hrvatskih vina pod brendom Vina Croatia – vina mosaica. Promocija će biti održana u restoranu Kornat u centru grada. Predstavljanje hrvatskih vina vodit će poznati master of wine dr. Josef Schuller,  direktor Vinske akademije u Austriji. Ovo je nastavak promocije hrvatske enogastronomije u Beču i Austriji, koju potiče Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore radi povećanja izvoza vina na austrijsko tržište, snažnije promocije Hrvatske kao turističke zemlje te informiranja austrijskog tržišta o novim berbama vina. Na večeri će se predstaviti poznate domaće vinarije, a uz vina Feravina Feričanci bit će predstavljene vinarije PP Orahovica, Vina Belje,  Kutjevo, Krauthaker,  Iločki podrumi, Dvanajščak Kozol, Stina, Badel 1862 i  Degrassi.

Tekst: HGK /Tomislava Justić
Foto: Ledora photo

Hitova: 560
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu