Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Šampion 2. Festivala Frankovke je Frankovka Miraz 2017. Vinarije Feravino

Kategorija: Gospodarstvo
Objavljeno: Nedjelja, 06 Listopad 2019
Napisao/la Super User

U Feričancima je održan 2. Festival Frankovke, turističke i edukativna manifestacija, koja za cilj ima promociju najpoznatije sorte grožđa iz feričanačkog vinogorja te ujedno i turističku promociju Općine Feričanci. Festival je organizirala udruga FER+PLUS, Općina Feričanci, tvrtka Osilovac d.o.o. u čijem sastavu je vinarija Feravino i Osječko – baranjska županija.

Kao i prošle godine program festivala krenuo je rano ujutro, planinarskom manifestacijom „Kroz šume i vinograde“ u organizaciji HPD „Sokol“ Feričanci, dok su u isto vrijeme otvorena vrata podruma Vinarije Feravino za sve posjetitelje. Frankovka se mogla kušati gotovo na svakom koraku, jer u centru Feričanaca izloženo je nekoliko štandova sa crnim zlatom iz Feravina i drugih vinarija pa i vina Udruge vinogradara, vinara i voćara Feričanci. A, kako bi dobra kapljica išla bez ukusne i to domaće hrane, pa je svim okupljenima bila ponuđena široka paleta prehrambenih proizvoda, sireva te naposljetku domaćih kolača.

Na svečanom otvorenju u 15 sati dodijeljena su priznanja za najbolja vina sorte Frankovka, a za šampiona Festivala proglašena je Frankovka Miraz 2017. Vinarije Feravino. Kako sve bolje ide uz glazbu i ples, okupljenima su se predstavili članovi Crkvaračke garda iz Crkvara i HKD-a „Manuel“ Feričanci. Novitet ovogodišnjeg festivala je uključivanje širokog broja rekreativaca i udruga kroz dvije utrke, onu trkačku pod nazivom Feričanci Wine Run na 9 km, te biciklističku Feričanci BIKE & FUN na 21 km. Ove utrke osim poticanja na aktivnost, imale su cilj posjete velikog broja vinograda kroz koje je nekoliko desetaka natjecatelja prošlo. Važan je ovo događaj za Općinu Feričanci, istaknuo je načelnik Marko Knežević, zaželivši svim okupljenima dobrodošlicu.

„Ove godine bilježimo veću posjećenost, više planinara na manifestaciji „Kroz vinograde i šume”, veći broj uzoraka frankovke pristiglih na ocjenjivanje i veći broj izlagača. No, ono što me jako veseli je da svake godine napredujemo, te se nadam da ćemo kroz godine okupljati još veći broj ljudi, i to ne samo sa feričanačkog ili našičkog područja, nego i šire. Mi se vodimo županijskom razvojnom strategijom, razvojem kontinentalnog turizma, kroz plasiranje domaćih proizvoda te popunjavanjem smještajnih kapaciteta, ali i predstavljanjem frankovke, prepoznatljivog znaka Feričanaca.” – rekao je načelnik Marko Knežević te zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog festivala.

Ponosan na drugo izdanje festivala, za koji se nada da će postati tradicija, svakako je bio Ivan Ergović vlasnik tvrke Osilovac d.o.o. i vinarije Feravino koji je napomenuo.

„Jako sam zadovoljan s obzirom na dodatne sadržaje koje imamo u sklopu festivala, ali sretan sam i zbog broja uzoraka za ocjenjivanje. Zadovoljan sam što se festival razvija u dobrom smjeru i što nam daje mogućnost da ga u narednim godinama podignemo na višu razinu.” – rekao je Ivan Ergović dodavši da je ova godina u Feravinu jako dobra, berba je odlična kao i grožđe, pa očekujemo vrhunska vina.

Kao temelj kontinentalnog turizma ističu se prirodna bogatstva, a upravo je frankovka bogatstvo feričanačkog kraja, sukladno tome festival je, kao i prošle godine, otvorio Goran Ivanović zamjenik župana Osječko – baranjske županije te tada napomenuo da Frankovka zaslužuje svoj festival. Također je dodao da je frankovka brand, ne samo Feričanaca, nego cijele Osječko – baranjske županije te da zajedno idemo k onom krajnjem cilju da Feričanci postanu dio karte turističke ponude cijele Hrvatske.

Okupljenima se obratio i potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Dragan Kovačević te napomenuo da je cilj Hrvatsku brendirati kao zemlju vina te razviti cjelogodišnji turizam. Slavonija treba dodatno ulagati u kontinentalni turizma i na temelju svojih bogatstava pružiti turistima jedinstvenu uslugu i proizvode, a dodao je da vjeruje kako će ovaj feričanački kraj vrlo brzo postati prepoznatljiva vinska i gastronomska destinacija.

Kao i prošle godine Vinarija Feravino okrunila se titulom šampiona, a zašto je to tako, otkrila nam je Antonija Čeme, glavna enologinja Feravina koja je istaknula da se i u sljedećim godinama očekuje jednako, ako ne i bolje vino.

„Frankovku Vinarije Feravina istaknula je njena voćnost i sortnost, a naša vinarija se može dičiti izrazito dobrom sirovinom ove sorte, a samim time dobivamo izvrsne rezultate što se vidi u našim vinima. Ova titula pokazala je da će ovo vino dati svoj najbolji rezultat za nekoliko godina, nakon odležavanja u boci.” – rekla je Antonija Čeme. Izvor: nasice.com - Galerija slika

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Započela berba u vinogradima Feravina

Kategorija: Gospodarstvo
Objavljeno: Nedjelja, 06 Listopad 2019
Napisao/la Super User

U Feričancima službeno je započela ovogodišnja berba grožđa u kojoj sudjeluje pedesetak berača. Prema tradiciji grožđe se bere ručno, a radnici dolaze iz cijele Slavonije. Početak berbe u Feravinu u znaku je frankovke, sorte koja je nadaleko proslavila ovu slavonsku vinariju. Na prekrasnom feričanačkom položaju Mataruge na obroncima Krndije berači su pobrali prve kilograme ove sorte.

„Nakon uzorkovanja i mjerenja osnovnih parametara poput slatkoće i kiselosti, u berbu se kreće s frankovkom i graševinom za pjenušava vina Francescu i Grasecco. Berba se nastavlja u prvom tjednu rujna sa sortama zweigelt, bijeli pinot i chardonnay.” – rekla je Amalija Liović, voditeljica Odjela vinogradarstva. Ona i još nekoliko enologa posjetilo je prve berače kako bi se uvjerilo u kvalitetu rada te osluhnulo njihove potrebe. Unatoč vrlo zahtjevnoj vegetacijskoj godini s mnogo oborina i rizikom bolesti, kao i ekstremno visokim temperaturama i čestim izmjenama vrlo toplog, vlažnog i hladnog vremena, grožđe je u odličnom zdravstvenom i kondicijskom stanju pa se očekuju sjajna vina.

„Prinosi će biti standardne kvalitete, ali nešto manji u odnosu na prošlu godinu koja je bila iznimno rodna. Na crnim sortama su grozdovi rastresitiji zbog čega očekujemo bolja ekstraktnija, aromatičnija i voćnija vina.” – izjavila je Liović te je još dodala da je ove godine bilo izuzetno teško sačuvati vinograde od bolesti i od korova koji ih još na mjestima muče. Bijele sorte, koje se također prerađuju u ovoj vinariji su jednako dobro rodile pa i od njih očekuju dobre prinose. Ipak na početku berbe osim na grožđu fokus je bio i na radnicima kojih se prvog dana okupilo 46, optimalan je broj potvrđuju nam to iz vinarije za sam početak.

Iako mnoge tvrtke, muku muče s pronalaskom radnika Feravino je tome doskočilo. „Mi za sada dobro stojimo s pronalaskom radnika, prvih 5 dana primamo 50 radnika, a kasnije i do 100.” – rekla je Liović te dodala kako će berba na oko 165 hektara vinograda u Feričancima potrajati oko mjesec dana ukoliko stotinjak berača bude pratilo lijepo i suho vrijeme. Mnogi radnici razne dobi već godinama sezonski rade na branju grožđa, pa smo tako pronašli jednu od najstarijih beračica, koja grožđe bere od svoje 18 godine, a sad ima 70. I kaže, brat će ga dok ne umre, jer ovaj posao nije toliko težak, a uz društvo lakše se radi.

Miro Rodić, zaposlenik Osilovca u čijem je vlasništvu vinarije Feravino, u berbama je punih 26 godina te nam objašnjava da ljudi beru na žetone, za dvije kante dobiju plavi žeton, više plavih žetona mijenjaju za bijeli i nakon berbe se oni zamjenjuju za plaću. Oni su ove godine radnicima ponudili i bolje radne uvijete, pa osim organiziranog prijevoza koji ih prevozi iz Valpova, Koške, Našica, Đurđenovca i okolnih mjesta, ovi poslodavci nude im i topli obrok kao okrjepu od teškog fizičkog posla, kao i hladnu svježu pitku vodu. Ipak najznačajniji je korak povišenje naknade za 15% po učinku berbe. „Osluškujemo želje naših radnika, jer imamo isti cilj, oni žele ovdje raditi, kod kuće i ne otići van, a mi ih želimo zadržati jer nam trebaju.” – rekla je Amalija Liović. Izvor: nasice.com - Galerija slika

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Feravino Berba Party 2019. – Najbolje od Slavonije

Kategorija: Gospodarstvo
Objavljeno: Nedjelja, 06 Listopad 2019
Napisao/la Super User

Boravak u prirodi, neodoljivi mirisi i okusi, odmor s dozom adrenalina, sjajna zabava i druženje – berba grožđa u Feričancima se ne propušta. To iz godine u godinu potvrđuje sve veći broj berača amatera koji na jedan dan gradski asfalt zamijene nepreglednim vinogradima na feričanačkoj Goveđoj glavi, jedinstvenom položaju na padinama Krndije.

Ove godine uz vrući ritam DJ-a, tri tima – novinari, distributeri i domaćini, ponovo su zasukali rukave, uzeli kante i škare i natjecali se u berbi… A sve je bilo lakše nakon obilatog slavonskog doručka u kojem je istaknuto mjesto zauzimao tradicionalni vinogradarski ćevap i vrhunskih vina Feravina.

Da ova slavonska vinarija na najbolji način spaja moderno i tradicionalno potvrđuju popularni pjenušci Grasecco i Francesca, odličan izbor za aperitive, ali i koktele, pa su omiljeni među milenijalcima i onima koji se tako osjećaju. S druge strane, tu su nagrađivane linije Dika i Miraz u kojima se odražava ljepota Slavonije i njezinih sorti, među kojima frankovka zauzima posebno mjesto, a odavno je priznata u Europi i svijetu pa se izvozi čak i u Meksiko i na Karibe.

„Sjajni pejzaži i odlična atmosfera, moderan uvod s DJ glazbom i kraj u tradicionalnom stilu uz tamburaše, natjecateljski duh u vinogradu, a uz to sve vrhunska vina – stvarno sam uživala. Već nekoliko godina dolazim na berbu u Feričance, a domaćini svake godine dodaju nešto novo i drugačije u program. Ove godine su nam pokazali da berba itekako dobro ide uz moderan ritam, a da je vinograd pravi izbor za party, pogotovo za nas koji dolazimo iz velikih gradova“, istaknula je Đurđica Marković, članica novinarskog tima koji je u natjecanju ponovo zauzeo drugo mjesto nakon nepobjedivih distributera, dugogodišnjih partnera Feravina.

„U poznatim svjetskim vinogradarskim regijama berba je sastavni dio turističke ponude, a posebno je tražena kao team building program. Osim obilaska vinarije uz stručnu pratnju, vođene degustacije u Starom podrumu u središtu Feričanaca i bogate eno-gastro ponude, Feravino također nudi ovaj atraktivan oblik boravka u prirodi uz degustaciju naših vina i slavonskih specijaliteta. Za sada je riječ samo o jednodnevnom izletu za grupe, no nakon izgradnje smještajnih kapaciteta vjerujemo da ćemo privući i individualne goste, zaljubljenike u Slavoniju i vrhunska vina koji će u ovom kraju ostati nekoliko dana“, istaknuo je Ivan Maričić, predsjednik Osilovca, tvrtke u čijem je sastavu Feravino. Izvor: nasice.com

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Feravino frankovkom otvara sezonu berbe

Kategorija: Gospodarstvo
Objavljeno: Nedjelja, 06 Listopad 2019
Napisao/la Super User

Grožđe se tradicionalno bere ručno, angažirano je stotinu berača na oko 165 hektara vinograda, a očekuju se odlična vina. Sve je spremno za berbu u Feričancima. Početak berbe u Feravinu u znaku je frankovke, sorte koja je nadaleko proslavila ovu slavonsku vinariju. Na prekrasnom feričanačkom položaju Mataruge na obroncima Krndije berači će danas pobrati prve kilograme ove sorte.

„Nakon uzorkovanja i mjerenja osnovnih parametara poput slatkoće i kiselosti, u berbu se kreće s frankovkom i graševinom za pjenušava vina Francescu i Grasecco. Berba se nastavlja u prvom tjednu rujna sa sortama zweigelt, bijeli pinot i chardonnay…, za mirna vina. Prinosi će biti standardne kvalitete, ali nešto manji u odnosu na prošlu godinu koja je bila iznimno rodna. Na crnim sortama su grozdovi rastresitiji zbog čega očekujemo bolja ekstraktnija, aromatičnija i voćnija vina“, kaže Amalija Liović, voditeljica Odjela vinogradarstva te dodaje kako će berba na oko 165 hektara vinograda u Feričancima potrajati oko mjesec dana ukoliko stotinjak berača bude pratilo lijepo i suho vrijeme.

Liović ističe kako je unatoč vrlo zahtjevnoj vegetacijskoj godini s mnogo oborina i rizikom bolesti, kao i ekstremno visokim temperaturama i čestim izmjenama vrlo toplog, vlažnog i hladnog vremena, grožđe u odličnom zdravstvenom i kondicijskom stanju pa se očekuju sjajna vina. Izvor: nasice.com

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

I Feravino na promociji hrvatskih vina Vina Croatia-vina mosaica u Beču

Kategorija: Gospodarstvo
Objavljeno: Srijeda, 12 Prosinac 2018
Napisao/la Super User

U Beču će u četvrtak biti održana promocija hrvatskih vina pod brendom Vina Croatia – vina mosaica. Promocija će biti održana u restoranu Kornat u centru grada. Predstavljanje hrvatskih vina vodit će poznati master of wine dr. Josef Schuller,  direktor Vinske akademije u Austriji. Ovo je nastavak promocije hrvatske enogastronomije u Beču i Austriji, koju potiče Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore radi povećanja izvoza vina na austrijsko tržište, snažnije promocije Hrvatske kao turističke zemlje te informiranja austrijskog tržišta o novim berbama vina. Na večeri će se predstaviti poznate domaće vinarije, a uz vina Feravina Feričanci bit će predstavljene vinarije PP Orahovica, Vina Belje,  Kutjevo, Krauthaker,  Iločki podrumi, Dvanajščak Kozol, Stina, Badel 1862 i  Degrassi.

Tekst: HGK /Tomislava Justić
Foto: Ledora photo

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu