Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

I Feravino na promociji hrvatskih vina Vina Croatia-vina mosaica u Beču

Kategorija: Gospodarstvo
Objavljeno: Srijeda, 12 Prosinac 2018
Napisao/la Super User

U Beču će u četvrtak biti održana promocija hrvatskih vina pod brendom Vina Croatia – vina mosaica. Promocija će biti održana u restoranu Kornat u centru grada. Predstavljanje hrvatskih vina vodit će poznati master of wine dr. Josef Schuller,  direktor Vinske akademije u Austriji. Ovo je nastavak promocije hrvatske enogastronomije u Beču i Austriji, koju potiče Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore radi povećanja izvoza vina na austrijsko tržište, snažnije promocije Hrvatske kao turističke zemlje te informiranja austrijskog tržišta o novim berbama vina. Na večeri će se predstaviti poznate domaće vinarije, a uz vina Feravina Feričanci bit će predstavljene vinarije PP Orahovica, Vina Belje,  Kutjevo, Krauthaker,  Iločki podrumi, Dvanajščak Kozol, Stina, Badel 1862 i  Degrassi.

Tekst: HGK /Tomislava Justić
Foto: Ledora photo

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Frankovku piju na Karibima

Kategorija: Gospodarstvo
Objavljeno: Petak, 09 Studeni 2018
Napisao/la Super User

FERIČANCI - Frankovka Dika i Frankovka Miraz Feravina piju se i na Karibima. “Raznolikost Hrvatske kao zemlje i hrvatskih vina ugodno je iznenadila karipskog uvoznika. Nakon degustacije s našim nizozemskim partnerom oduševile su ga naše Frankovke iz linije Dika i Miraz. Riječ je o uvozniku koji je na dalekim Karibima stavio naglasak na europska vina, osobito francuska, španjolska, portugalska i talijanska, a od sada i hrvatska”, kaže Luka Vrga, član Uprave Osilovca, tvrtke u čijem je sastavu Feravino. S.F. - Glas Slavonije

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Najboljim vinima dodijeljen “Zlatni dukat”

Kategorija: Gospodarstvo
Objavljeno: Utorak, 18 Rujan 2018
Napisao/la Super User

„Zlatni dukat“, najviše priznanje Osječko-baranjske županije za kvalitetu vina, ove godine dobili su „Erdutski vinogradi“ za vino traminac iz 2012. godine te „Vina Kalazić“ za vino cabernet sauvignon iz 2012. godine. Ocjenjivanje vina tradicionalno se provelo u sklopu manifestacije „Dani vina, turizma i cikloturizma Osječko-baranjske županije“. Na prigodnoj svečanosti održanoj danas, 14. rujna 2018. godine, predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin uručio je diplome svim najbolje ocijenjenim vinima i vinarima.

– Čestitam svim vinarima koje su dali uzorke vina na ocjenjivanje, iskazali izuzetno dobre rezultate i potvrdili kvalitetu vina iz naših sada već nadaleko poznatih vinogorja. Ove godine održano je jubilarno, 10. ocjenjivanje vina, a pristiglo je 62 uzorka. Izražavam zadovoljstvo što kvaliteta vina stalno raste, što naši vinari postaju sve profesionalniji i snažniji na području cijele Hrvatske, a isto tako što se potvrđuje kako su naša vina neraskidivo povezana s kontinentalnim turizmom te se zajedno razvijaju – rekao je Vulin.

Ukupni rezultati prema vinarima su:
1. „Erdutski vinogradi“ d.o.o. Erdut – 1 Zlatni dukat i veliko zlato, 1 zlato i 4 srebra
2. „Vina Kalazić“, „Kronos“ d.o.o. Zamjevac – 1 Zlatni dukati i veliko zlato, 2 zlata i 2 srebra
3. „Podrumi Kolar“ Suza – 4 zlata, 1 srebro i 1 bronca
4. „Osilovac“ d.o.o. „Feravino“ Feričanci – 4 zlata, 3 srebra i 1 bronca
5. „Vinarija Antunović“ Dalj – 2 zlata
6. OPG „Dušica Siber“ Osijek – 2 zlata i 2 srebra
7. „Belje“ d.d. , „Vina Belje“ Mece – 4 zlata i 2 srebro
8. Podrum Sabo, „Saboprodukt – poljoprivredni obrt“ Karanac – 1 zlato i 3 srebra
9. „Đakovačka vina“ d.d. Mandićevac – 5 srebra
10. OPG „Dobrovac“ Beli Manastir – 3 srebra i 2 bronce
11. Vinarija „Svetli dvori“ Karanac – 1 srebro i 1 bronca
12. Iljevac Stevo, Branjin Vrh – 1 broncu
13. OPG „Sabo Šandor“ Karanac – 1 srebro
14. „Vinarija Pinkert“ Suza – 1 srebro
15. OPG „Tunjić Duje“, „Vina Danubio“ Erdut – 2 srebra
16. OPG „Viljetić Marko“ Vinkovci – 1 srebro i 1 bronca
17. OPG „Zajec Klara“ Zmajevac – 1 srebro
18. Zvonko Katavić, Obrt „Elkon“ Našice – 1 srebro

Opširnije: Radio Našice

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Provjerite kvalitetu svoje Frankovke

Kategorija: Gospodarstvo
Objavljeno: Četvrtak, 30 Kolovoz 2018
Napisao/la Super User

S ciljem promocije i priznavanja sorte Frankovka kao jedne od bisera Feričanačkog vinogorja, Hrvatske i Europe, 29. rujna održat će se “I. Festival Frankovke – Feričanci 2018.” U sklopu Festivala bit će ocjenjivanje vina sorte Frankovka pa organizatori pozivaju vinare da, po svom izboru, dostave uzorke vina za ocjenjivanje u kategorijama: 1. mlada Frankovka berba 2017.g., 2. zrele i odležale Frankovke u drvetu i 3. rose Frankovka.

Prikupljanje uzoraka bit će do 19. rujna u prostorijama Feravina ili poštom na adresu OSILOVAC d.o.o. (Vinarija Feravino – laboratorij, s naznakom: uzorci za I. Festival Frankovke), Ferićeva 16, 31512 Feričanci.

Potrebno je dostaviti 4 boce vina za svaki prijavljeni uzorak (max 2 uzorka po proizvođaču). Uz uzorke potrebno je ispuniti prijavni list. Zbog ograničenog prostora i velikog interesa potvrdite svoj dolazak na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; ili mob: 091/508-4915.

Tekst i foto: Ninoslava Pavlus - Radio Našice

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu