Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Započela berba u vinogradima Feravina

Kategorija: Gospodarstvo Objavljeno: Nedjelja, 06 Listopad 2019 Napisao/la Super User

U Feričancima službeno je započela ovogodišnja berba grožđa u kojoj sudjeluje pedesetak berača. Prema tradiciji grožđe se bere ručno, a radnici dolaze iz cijele Slavonije. Početak berbe u Feravinu u znaku je frankovke, sorte koja je nadaleko proslavila ovu slavonsku vinariju. Na prekrasnom feričanačkom položaju Mataruge na obroncima Krndije berači su pobrali prve kilograme ove sorte.

„Nakon uzorkovanja i mjerenja osnovnih parametara poput slatkoće i kiselosti, u berbu se kreće s frankovkom i graševinom za pjenušava vina Francescu i Grasecco. Berba se nastavlja u prvom tjednu rujna sa sortama zweigelt, bijeli pinot i chardonnay.” – rekla je Amalija Liović, voditeljica Odjela vinogradarstva. Ona i još nekoliko enologa posjetilo je prve berače kako bi se uvjerilo u kvalitetu rada te osluhnulo njihove potrebe. Unatoč vrlo zahtjevnoj vegetacijskoj godini s mnogo oborina i rizikom bolesti, kao i ekstremno visokim temperaturama i čestim izmjenama vrlo toplog, vlažnog i hladnog vremena, grožđe je u odličnom zdravstvenom i kondicijskom stanju pa se očekuju sjajna vina.

„Prinosi će biti standardne kvalitete, ali nešto manji u odnosu na prošlu godinu koja je bila iznimno rodna. Na crnim sortama su grozdovi rastresitiji zbog čega očekujemo bolja ekstraktnija, aromatičnija i voćnija vina.” – izjavila je Liović te je još dodala da je ove godine bilo izuzetno teško sačuvati vinograde od bolesti i od korova koji ih još na mjestima muče. Bijele sorte, koje se također prerađuju u ovoj vinariji su jednako dobro rodile pa i od njih očekuju dobre prinose. Ipak na početku berbe osim na grožđu fokus je bio i na radnicima kojih se prvog dana okupilo 46, optimalan je broj potvrđuju nam to iz vinarije za sam početak.

Iako mnoge tvrtke, muku muče s pronalaskom radnika Feravino je tome doskočilo. „Mi za sada dobro stojimo s pronalaskom radnika, prvih 5 dana primamo 50 radnika, a kasnije i do 100.” – rekla je Liović te dodala kako će berba na oko 165 hektara vinograda u Feričancima potrajati oko mjesec dana ukoliko stotinjak berača bude pratilo lijepo i suho vrijeme. Mnogi radnici razne dobi već godinama sezonski rade na branju grožđa, pa smo tako pronašli jednu od najstarijih beračica, koja grožđe bere od svoje 18 godine, a sad ima 70. I kaže, brat će ga dok ne umre, jer ovaj posao nije toliko težak, a uz društvo lakše se radi.

Miro Rodić, zaposlenik Osilovca u čijem je vlasništvu vinarije Feravino, u berbama je punih 26 godina te nam objašnjava da ljudi beru na žetone, za dvije kante dobiju plavi žeton, više plavih žetona mijenjaju za bijeli i nakon berbe se oni zamjenjuju za plaću. Oni su ove godine radnicima ponudili i bolje radne uvijete, pa osim organiziranog prijevoza koji ih prevozi iz Valpova, Koške, Našica, Đurđenovca i okolnih mjesta, ovi poslodavci nude im i topli obrok kao okrjepu od teškog fizičkog posla, kao i hladnu svježu pitku vodu. Ipak najznačajniji je korak povišenje naknade za 15% po učinku berbe. „Osluškujemo želje naših radnika, jer imamo isti cilj, oni žele ovdje raditi, kod kuće i ne otići van, a mi ih želimo zadržati jer nam trebaju.” – rekla je Amalija Liović. Izvor: nasice.com - Galerija slika

Hitova: 248
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu