Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Feravino Berba Party 2019. – Najbolje od Slavonije

Kategorija: Gospodarstvo Objavljeno: Nedjelja, 06 Listopad 2019 Napisao/la Super User

Boravak u prirodi, neodoljivi mirisi i okusi, odmor s dozom adrenalina, sjajna zabava i druženje – berba grožđa u Feričancima se ne propušta. To iz godine u godinu potvrđuje sve veći broj berača amatera koji na jedan dan gradski asfalt zamijene nepreglednim vinogradima na feričanačkoj Goveđoj glavi, jedinstvenom položaju na padinama Krndije.

Ove godine uz vrući ritam DJ-a, tri tima – novinari, distributeri i domaćini, ponovo su zasukali rukave, uzeli kante i škare i natjecali se u berbi… A sve je bilo lakše nakon obilatog slavonskog doručka u kojem je istaknuto mjesto zauzimao tradicionalni vinogradarski ćevap i vrhunskih vina Feravina.

Da ova slavonska vinarija na najbolji način spaja moderno i tradicionalno potvrđuju popularni pjenušci Grasecco i Francesca, odličan izbor za aperitive, ali i koktele, pa su omiljeni među milenijalcima i onima koji se tako osjećaju. S druge strane, tu su nagrađivane linije Dika i Miraz u kojima se odražava ljepota Slavonije i njezinih sorti, među kojima frankovka zauzima posebno mjesto, a odavno je priznata u Europi i svijetu pa se izvozi čak i u Meksiko i na Karibe.

„Sjajni pejzaži i odlična atmosfera, moderan uvod s DJ glazbom i kraj u tradicionalnom stilu uz tamburaše, natjecateljski duh u vinogradu, a uz to sve vrhunska vina – stvarno sam uživala. Već nekoliko godina dolazim na berbu u Feričance, a domaćini svake godine dodaju nešto novo i drugačije u program. Ove godine su nam pokazali da berba itekako dobro ide uz moderan ritam, a da je vinograd pravi izbor za party, pogotovo za nas koji dolazimo iz velikih gradova“, istaknula je Đurđica Marković, članica novinarskog tima koji je u natjecanju ponovo zauzeo drugo mjesto nakon nepobjedivih distributera, dugogodišnjih partnera Feravina.

„U poznatim svjetskim vinogradarskim regijama berba je sastavni dio turističke ponude, a posebno je tražena kao team building program. Osim obilaska vinarije uz stručnu pratnju, vođene degustacije u Starom podrumu u središtu Feričanaca i bogate eno-gastro ponude, Feravino također nudi ovaj atraktivan oblik boravka u prirodi uz degustaciju naših vina i slavonskih specijaliteta. Za sada je riječ samo o jednodnevnom izletu za grupe, no nakon izgradnje smještajnih kapaciteta vjerujemo da ćemo privući i individualne goste, zaljubljenike u Slavoniju i vrhunska vina koji će u ovom kraju ostati nekoliko dana“, istaknuo je Ivan Maričić, predsjednik Osilovca, tvrtke u čijem je sastavu Feravino. Izvor: nasice.com

Hitova: 390
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu