Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Općinski načelnik Marko Knežević potpisao dva ugovora

Kategorija: Općina Feričanci
Objavljeno: Četvrtak, 23 Svibanj 2019
Napisao/la Super User

Općinski načelnik Marko Knežević u Vodicama je potpisao Ugovor s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o financiranju projekta rekonstrukcije i dogradnje Društvenog doma u Feričancima u iznosu od 3.466.603 kuna.
U Zagrebu je jučer potpisao Ugovor o sufinanciranju projekta radova na sanaciji i modernizaciji obostranog postojećeg nogostupa u Ulici Dore Pejačević u Feričancima prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ministarstvo će sufinancirati Projekt do najvišeg ukupnog iznosa od 300.000 kuna. www.radionasice.hr

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sjednica Općinskog vijeća Općine Feričanci

Kategorija: Općina Feričanci
Objavljeno: Subota, 27 Travanj 2019
Napisao/la Super User

Na sjednici Općinskog vijeća u Feričancima, gotovo sve točke dnevnog reda prihvaćene su jednoglasno. Vijećnici su prihvatili izvješća o izvršenju javnih potreba u socijalnoj skrbi, kulturi i tehničkoj kulturi te sportu za prošlu godinu te, uz ostalo, izvješće o ostvarenim i utrošenim sredstvima od zakupa, zakupa za ribnjake, prodaje izravnom pogodbom i davanja na korištenje bez javnog poziva te državnog poljoprivrednog zemljišta. Na ovaj način ostvareno je i utrošeno 345 tisuća kuna za sanaciju poljskih putova, veterinarske usluge te rekonstrukciju nerazvrstane ceste broj 5 zvane Goveđa glava. Radovi na ovoj cesti su obustavljeni zbog nezadovoljstva nadzorne inženjerke kvalitetom radova. Općinski načelnik Marko Knežević rekao je kako sumnja da će radovi biti dovršeni u dogovorenom roku, do 23. travnja, te ako ne bude opravdanog razloga za produženje ugovora, on se neće produžiti, a Općina će svoje interese zaštititi pravnim putem.

Tijekom Aktualnog sata, vijećnik Tomislav Gregurić pitao je u kojoj je fazi izgradnja i stavljanje u funkciju sustava odvodnje. Načelnik Knežević rekao je kako je nužan preduvjet za stavljanje u funkciju ovog sustava mehanički pročistač vode. U suradnji s Našičkim vodovodom uskoro će biti raspisana javna nabava. Prve ulice koje će biti spojene na sustav odvodnje su Ulica Dore Pejačević i Ferićeva ulica. Idući tjedan, dodao je Knežević, u Kolodvorskoj ulici kreće postavljanje novih cijevi.
Jednoglasno je prihvaćeno i izvješće direktora Komunalnog poduzeća “Rad” Đurđenovac Olivera Abičića, o novom načinu zbrinjavanja komunalnog otpada. Abičić je istaknuo da, za građane koju budu razvrstavali otpad, neće biti povećane cijene odvoza. Također jednoglasno i uz pohvale vijećnika, na sjednici je prihvaćeno izvješće o radu općinskog načelnika u drugom polugodištu prošle godine. Izvor: Radio Našice

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

FERIČANCI ULAŽU 2,8 MILIJUNA KUNA

Kategorija: Općina Feričanci
Objavljeno: Subota, 27 Travanj 2019
Napisao/la Super User

Reciklažno dvorište završit će u travnju

Općina Feričanci prva je od četiri općine našičkog prstena koja gradi reciklažno dvorište
FERIČANCI - Općina Feričanci prva je od općina našičkog prstena koja je prije četiri mjeseca počela graditi reciklažno dvorište vrijedno 2,8 milijuna kuna.
Sredstva za gradnju osigurali su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji će sufinancirati projekt u visini od 85 posto vrijednosti. Ostatak od 15 posto investicije osigurat će Općina Feričanci koja je za potrebe realizacije ovog projekta osigurala zemljište i provela postupak za izbor izvođača radova. Reciklažno dvorište smješteno je uz državnu cestu između Feričanaca i Orahovice. Gradnja reciklažnog dvorišta obveza je Općine Feričanci proizišla iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom, a koju će realizirati među prvima, uz sam grad Našice, na našičkom području. Radovi na reciklažnom dvorištu odvijaju se prema ugovorenoj dinamici. Do sada su izvedeni svi pripremni i zemljani radovi te dio radova na gradnji prilaznog platoa i radovi vezani uz nadstrešnicu.
 
Od papira do lijekova
Po okončanju gradnje mještani će u njemu moći odložiti sirovine poput papira i kartona, metala, stakla, plastike, odjeće i tekstila, elektroničke i električne opreme, glomaznog otpada te iskorištene akumulatore, baterije, otpadna ulja i masti, boje, deterdžente i lijekove koji će se po zaprimanju u dvorištu predati ovlaštenim sakupljačima.

- Radovi napreduju očekivanom dinamikom i krajnji rok njihovog završetka je 27. travnja. Najveći dio ugovorenih radova je odrađen. Nakon građevinskih radova koji su pri kraju, uslijedit će isporuka kontejnera i ostale komunalne opreme. Nadam se da će svi radovi biti gotovi do ugovorenog roka – rekao je načelnik Općine Feričanci Marko Knežević. Dodao je da je reciklažno dvorište sastavni dio održivog sustava gospodarenja otpadom koji teži recikliranju i ponovnoj uporabi korisnih materijala te da će se na reciklažnom dvorištu moći besplatno zbrinuti različite vrste otpada koje se ne mogu zbrinuti redovitim odvozom komunalnog otpada.
Cilj gradnje reciklažnog dvorišta, kaže načelnik Knežević, omogućavanje je mještanima da na pristupačan, ekonomski i ekološki prihvatljiv način zbrinu otpad nastao u kućanstvima te na taj način smanje onečišćenje okoliša. Također, predviđaju se i nova zaposlenja za rad u novosagrađenom dvorištu.

Snježana Fridl - Glas Slavonije

 
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U Feričancima održana sjednica Općinskog vijeća

Kategorija: Općina Feričanci
Objavljeno: Petak, 22 Veljača 2019
Napisao/la Super User

19. Veljače je u Feričancima održana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su jednoglasno prihvaćene sve točke dnevnog reda, osim prijedloga Udruge Feričanci – Dalmatinska zagora, za postavljanje spomenika povodom stote obljetnice dolaska Dalmatinaca u Feričance. Prilikom glasovanja, suzdržan je bio vijećnik HSU-a Tomislav Gregurić. Svi ostali vijećnici su pozdravili prijedlog pa će tako “Guslar” – rad kipara Josipa Turkalja, biti otkriven 29. lipnja kada će biti organizirana i svečana proslava ove velike obljetnice. Jednoglasno su prihvaćeni prijedlozi odluka o komunalnoj naknadi, vrijednosti boda komunalne naknade i komunalnom doprinosu, uz opasku da se iznosi naknada ne mijenjaju, već se samo tekst odluka terminološki usklađuje sa zakonom. Prihvaćena je informacija o stanju sigurnosti na području Općine Feričanci za 2018. godinu. Stanje sigurnosti ocijenjeno je zadovoljavajućim. Vijećnici su prihvatili i prijedlog odluke o rasporedu sredstava iz općinskog proračuna za redovito financiranje političkih stranaka. U želji da pridonesu razvoju turizma na feričanačkom području, vijećnici su jednoglasno prihvatili najniži iznos paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu ili objektu za robinzonski smještaj, u iznosu od 150 kuna. Sjednici je nazočio županijski vijećnik Vanja Prošić radi, kako je rekao pozdravljajući feričanačke vijećnike, bolje komunikacije i suradnje, na čemu su mu u ime Vijeća i Općine Ferčanci zahvalili predsjednik Marin Benić i načelnik Marko Knežević.

Sjednici Vijeća prethodio je Aktualni sat na kojem su vijećnici općinskom načelniku Marku Kneževiću uputili pitanja vezana uz izgradnju reciklažnog dvorišta i rekonstrukciju ceste “Goveđa glava”, koja obuhvaća i rekonstrukciju Vinogradske i Ulice Brkićev Arman. Izgradnja reciklažnog dvorišta bit će dovršena u predviđenom roku – rekao je Marko Knežević. Vezano uz rekonstrukciju cesta, istaknuo je nezadovoljstvo brzinom radova. U slučaju da radovi ne budu gotovi u dogovorenom roku, do 23. travnja ove godine, Općina će pravnim putem zaštititi svoje interese-zaključio je načelnik Knežević. Izvor: Radio Našice

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Financiranje udruga u 2019. godini u Općini Feričanci

Kategorija: Općina Feričanci
Objavljeno: Srijeda, 20 Veljača 2019
Napisao/la Super User

Odluka o rasporedu sredstava iz Proračuna Općine Feričanci za financiranje udruga u 2019. godini

Klikom na sliku otvara se PDF stranica

Na službenoj internet stranici Općine Feričanci objavljena je u podnaslovu navedena Odluka, koju smo primili na znanje, no nakon čitanja iste nismo mogli zaobići pod rednim brojem 7. Udruga FER+PLUS koja se bavi "razvojem i promicanjem civilnog društva", a koja je od traženih 54'650.00 kuna dobila "samo" 44'000.00 kuna. Zamolili smo putem Maila predstavnika Udruge g. Marinića da nam pojasni čime se to točno bavi njegova udruga, koje su njhove aktivnosti za koje mi do sada nismo čuli i kako to da je odlukom Općinskog načelnika ta udruga dobila više novca od npr. Župnog ureda (20'000.00 kuna) ili naprimjer UHBDDR Ogranak Feričanci (2'000.00 kuna). Dopis točnije pojašnjenje udruge FER+PLUS smo dobili i objavljujemo ga u cjelosti u nastavku ovog članka. Tko pita ne skita zar ne?

Poštovani,

nastavno na Vaš e-mail, dostavljamo Vam traženo pojašnjenje. Sredstva u iznosu od 44.000,00 kn koja smo prema Odluci o rasporedu sredstava iz Proračuna Općine Feričanci za financiranje udruga u 2019. godini dobili, biti će namjenski utrošena onako kako je to raspoređeno prema Financijskom planu predanom Općini Feričanci.

Važno je naglasiti da Udruga "FER+PLUS" zapošljava jednu osobu na projektu Wine Tour što je uređeno Ugovorom o međusobnoj suradnji na održivosti projekta Wine Tour potpisanom između Općine Feričanci, Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Udruge "FER+PLUS" te većina tih sredstava otpada na trošak plaće zaposlenici. Prema ugovoru Općina Feričanci snosi trošak od 25% minimalne plaće u RH. Ovo je jedna od zadaća Udruge.

Nadalje, Udruga "FER+PLUS" osnovana je 21.11.2014. godine sa ciljem poticanja samozapošljavanja i zapošljavanja mladih ljudi, apliciranja na projektne natječaje prvenstveno za potrebe Općine Feričanci te savjetovanje poduzetnika i udruga o EU fondovima. U toku godine, pratimo otvorene natječaje na razini županije i države te obavještavamo o njima udruge, ali isto tako im i ispunjavamo prijavne obrasce za navedene natječaje. Na taj način pomažemo udrugama da povuku što više sredstava za provedbu svojih Projekata i Programa. Na isti način pridonosimo i Općini Feričanci.

Osim gore navedenih aktivnosti, Udruga FER+PLUS sudjeluje u organiziranju Dana općine, Vinceva i ostalih aktivnosti na području naše općine. Jedan od najvećih manifestacija koje smo organizirali, a cilj nam je da postane tradicija našeg mjesta, svakako je "Festival Frankovke" koji će se održavati svake godine u mjesecu rujnu. Tako smo i na prošlogodišnjem festivalu imali razne sadržaje, kao što su: ocjenjivanje i degustacija vina, štandovi sa domaćim proizvodima i rukotvorinama karakterističnim za naš kraj, glazbena večer i mnogi drugi popratni sadržaji. Također, u suradnji sa Hrvatskim planinarskim društvom “SOKOL”, spojili smo Festival sa izletom “Kroz vinograde i šume”. Za organizaciju ovakvog događanja potrebna nam je pomoć koja se sastoji od pomoći Općine Feričanci, financijske prirode, dok nam tvrtka OSILOVAC d.o.o. i FERAVINO pomažu organizacijski. Za provedbu Programa ovakvog kapaciteta nužna su nam sredstva od 20.000,00 kn. Kada zbrojite iznos koji ide na plaću zbog održivost projekta Wine Tour, i iznos potreban samo za Festival Frankovke, shvatit ćete kuda idu sredstva.

I na kraju, kako bismo Vam skratili vrijeme provedeno na tražilici Google, šaljemo Vam link:http://www.nasice.com/news/odrzan-1-festival-frankovke-u-fericancima-galerija/.

Lijep pozdrav,

predsjednik udruge

Domagoj Marinić

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu