Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Otvoreno reciklažno dvorište

Kategorija: Općina Feričanci
Objavljeno: Utorak, 20 Kolovoz 2019
Napisao/la Super User

U Općini Feričanci je 08. klovoza otvoreno reciklažno dvorište. Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta financiran je sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije, u razdoblju od 2014. do 2020.
Reciklažno dvorište otvorio je načelnik Općine Marko Knežević. Podsjetio je kako je Ugovor za izgradnju potpisan s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2 milijuna 880 tisuća i 234 kune. Ostvarena bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda su 2 milijuna 386 tusća 668 kuna što čini 85 posto prihvatljivih troškova. Ostatak sredstava osiguran je iz proračuna Općine Feričanci. U sklopu projekta – naglasio je načelnik – provedene su i informativno-obrazovne aktivnosti stanovništva, posebno djece vrtićke dobi i osnovnoškolaca. Informirani su o pravilnom načinu razdvajanja otpada, radu reciklažnog dvorišta i vrstama otpada koji će s zaprimati.
Projekt je službeno završen 3. srpnja 2019. kada je i ishođena uporabna dozvola. Reciklažnim dvorištem upravljat će “Rad” d.o.o Đurđenovac. Općinski vijećnik Mirko Jurčević podsjetio je na početke projekta i iznalaženje adekvanog zemljišta za reciklažno dvorište. Otvorenje ove važne investicije za feričanačku općinu uljepšali su najmlađi članovi HKD-a “Manuel” u narodnim nošnjama. - Radio Našice tekst i foto: N.Pavlus - Više slika na izvornom linku.

Članak o reciklažnom dvorištu objavljen je i u Glasu Slavonije

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Proslavljen Dan općine Feričanci

Kategorija: Općina Feričanci
Objavljeno: Subota, 15 Lipanj 2019
Napisao/la Super User

U Feričancima je u subotu, povodom proslave Dana općine i blagdana Duha Svetoga, u Sportskom centru, održan prigodan program. Tijekom cijelog dana u bogatom su programu sudjelovale brojne udruge s feričanačkog područja i njihovi gosti. Održano je natjecanje u kuhanju čobanca u kojem su se ogledale brojne udruge, a prvo mjesto pripalo je Društvu sportsko rekreacijskog vježbanja “Viking”,  drugo mjesto pripalo je “Osilovcu”, a treće DVD-u “Valenovac”.
Mališani Dječjeg vrtića “Mali princ” svojim su nastupom zabavili brojnu publiku prije smotre folklora, a burnim pljeskom bio je nagrađen i nastup članice udruge “Prijateljstvo” Valentine Rodić – pobjednice na natječaju za najbolji sastav na temu “Moji Feričanci”. Na smotri folklora su, uz domaćine HKD “Manuel”, nastupila i gostujuća folklorna društva iz Podgorača, Zdenaca, Mikleuša, Čačinaca i Crkvara, a publici su prikazali raskošne i dinamične spletove slavonskih pjesama i plesova. Čestitku povodom Dana općine svima je uputio općinski načelnik Marko Knežević. Svim sudionicima programa, svim udrugama iz općine Feričanci, ali i svim prijateljskim udrugama iz susjednih gradova i općina uputio je riječi zahvale na njihovom radu i doprinosu proslavi. Nakon smotre folklora, program proslave Dana općine, koji je vodio Alen Dado, nastavljen je uz tamburaški sastav “Kontra”. Radio Našice - Galerija slika

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Svečana sjednica Općinskog vijeća Feričanci

Kategorija: Općina Feričanci
Objavljeno: Subota, 15 Lipanj 2019
Napisao/la Super User

Polaganjem vijenaca na groblju i ispred spomen obilježja hrvatskih branitelja danas je počeo program proslave Dana općine Feričanci i blagdana Duhova. U Domu DVD-a održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na početku koje su himnu otpjevali najmlađi članovi HKD-a “Manuel” Feričanci. U prigodnom govoru načelnik Marko Knežević, uz ostalo je istaknuo kako je općinski proračun za ovu godinu planiran u iznosu 21 milijun kuna. Kao najveću investiciju izdvojio je izgradnju nerazvrstane ceste tzv. goveđe glave u vrijednosti gotovo 9 i pol milijuna kuna. Osim toga, 2 i pol milijuna kuna određeno je za reciklažno dvorište, a 3 i pol za obnovu Društvenog doma. Važno je i nekoliko projekata koji se odnose na obnovu dotrajale komunalne infrastruture koji svi zajedno iznose do milijun i pol kuna. U planu je izgradnja pročistača, a najprije će biti spojene Ulica Dore Pejačević i Ferićeva kao najduže ulice te ulice s najviše potrošača. To su – zaključio je načelnik – prioriteti koje u sljedećih godinu dana treba završiti kako bi sljedeće mandatno razdoblje dočekali opuštenije. Posebno je izdvojio i socijalnu stranu proračuna.


U svojoj čestitci, dožupan Goran Ivanović čestitao je domaćinima što su realizirali sve zacrtano prošle godine, ali i na svemu započetom u ovoj godini. Zajednička je briga – poručio je – da mjesta poput Feričanaca budu perspektivna te da ljudi ostanu u svojim naseljima. Svi gradonačelnici i načelnici – smatra – mogu svjedočiti da se Vlada RH u zadnje dvije godine odrekla velikog dijela svog kolača upravo u korist gradova i općina. Dan Općine i blagdan Duhova domaćinima je čestitao i predsjednik Uprave “NEXE Grupe” Ivan Ergović te gradonačelnik Našica Josip Miletić. Nazočni su bili i potpredsjendik Županijske skupštine Goran Đanić, načelnici susjednih općina, prijatelji iz Hrvaca te brojni drugi gosti.
Na današnjoj sjednici 16 majki primilo je simboličan dar i ruže za novorođenčad, a za svoje su uspjehe nagrađeni i učenici Maša Kapraljević, David Jutriša, Nevio Biuklić i Karlo Šalek. Zahvalnicu Općine Feričanci dobili su: Udruga učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” Feričanci te višestruki darivatelji krvi Ana Debeljak i Vladimir Jutriša. Čestitku je na kraju svečane sjednice uputio predsjednik Vijeća Marin Benić. Danas će u 19 sati u Župnoj crkvi Duha Svetoga biti služena sveta misa.

Galerija slika na slijedećem linku: tekst i foto: N.Pavlus

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U Feričancima održana sjednica Općinskog vijeća

Kategorija: Općina Feričanci
Objavljeno: Subota, 15 Lipanj 2019
Napisao/la Super User

28.05.2019. Održana sjednica Općinskog vijeća Općine Feričanci. Tijekom Aktualnog sata, među ostalim, općinski načelnik Marko Knežević izvijestio je o potpisanim ugovorima za financiranje projekata rekonstrukcije i dogradnje Društvenog doma u Feričancima te radova na sanaciji i modernizaciji obostranog postojećeg nogostupa u Ulici Dore Pejačević u Feričancima. Načelnik je izvijestio i o sastanku s direktorom Vodnog gospodarstva za Dunav i donju Dravu u “Hrvatskim vodama” – podružnice Osijek Željkom Kovačevićem na kojem je dogovoreno da će Hrvatske vode financirati izgradnju mehaničkog pročistača voda. Do kraja ove godine trebali bi početi radovi, a izgradnjom pročistača bit će dovršeni radovi na izgradnji sustava odvodnje u Feričancima.
U nastavku sjednice vijećnici su jednoglasno prihvatili godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2018. godinu. Proračun je ostvaren u iznosu od nešto više od 10 milijuna kuna što je veliki uspjeh – rekao je načelnik Knežević i istaknuo da je proračun razvojan i socijalan jer su u njemu osigurana sredstva za planirane projekte koji se provode i tijekom ove godine. Prihvaćena su i izvješća o izvršenju programa građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture te izvješće o utrošenim sredstvima za program održavanja komunalne infrastrukture iz sredstava komunalne naknade za 2018. godinu. Vijeće je donijelo Odluku o dodjeli javnih priznanja Općine u ovoj godini. Zahvalnicu Općine Feričanci dobit će Udruga učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” te višestruki darivatelji krvi Ana Debeljak i Vladimir Jutriša. Priznanja će biti dodijeljena na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana općine. Izvor Radio Našice

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Općinski načelnik Marko Knežević potpisao dva ugovora

Kategorija: Općina Feričanci
Objavljeno: Četvrtak, 23 Svi 2019
Napisao/la Super User

Općinski načelnik Marko Knežević u Vodicama je potpisao Ugovor s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o financiranju projekta rekonstrukcije i dogradnje Društvenog doma u Feričancima u iznosu od 3.466.603 kuna.
U Zagrebu je jučer potpisao Ugovor o sufinanciranju projekta radova na sanaciji i modernizaciji obostranog postojećeg nogostupa u Ulici Dore Pejačević u Feričancima prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ministarstvo će sufinancirati Projekt do najvišeg ukupnog iznosa od 300.000 kuna. www.radionasice.hr

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu