Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

U Feričancima održana sjednica Općinskog vijeća

Kategorija: Općina Feričanci
Objavljeno: Petak, 22 Veljača 2019
Napisao/la Super User

19. Veljače je u Feričancima održana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su jednoglasno prihvaćene sve točke dnevnog reda, osim prijedloga Udruge Feričanci – Dalmatinska zagora, za postavljanje spomenika povodom stote obljetnice dolaska Dalmatinaca u Feričance. Prilikom glasovanja, suzdržan je bio vijećnik HSU-a Tomislav Gregurić. Svi ostali vijećnici su pozdravili prijedlog pa će tako “Guslar” – rad kipara Josipa Turkalja, biti otkriven 29. lipnja kada će biti organizirana i svečana proslava ove velike obljetnice. Jednoglasno su prihvaćeni prijedlozi odluka o komunalnoj naknadi, vrijednosti boda komunalne naknade i komunalnom doprinosu, uz opasku da se iznosi naknada ne mijenjaju, već se samo tekst odluka terminološki usklađuje sa zakonom. Prihvaćena je informacija o stanju sigurnosti na području Općine Feričanci za 2018. godinu. Stanje sigurnosti ocijenjeno je zadovoljavajućim. Vijećnici su prihvatili i prijedlog odluke o rasporedu sredstava iz općinskog proračuna za redovito financiranje političkih stranaka. U želji da pridonesu razvoju turizma na feričanačkom području, vijećnici su jednoglasno prihvatili najniži iznos paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu ili objektu za robinzonski smještaj, u iznosu od 150 kuna. Sjednici je nazočio županijski vijećnik Vanja Prošić radi, kako je rekao pozdravljajući feričanačke vijećnike, bolje komunikacije i suradnje, na čemu su mu u ime Vijeća i Općine Ferčanci zahvalili predsjednik Marin Benić i načelnik Marko Knežević.

Sjednici Vijeća prethodio je Aktualni sat na kojem su vijećnici općinskom načelniku Marku Kneževiću uputili pitanja vezana uz izgradnju reciklažnog dvorišta i rekonstrukciju ceste “Goveđa glava”, koja obuhvaća i rekonstrukciju Vinogradske i Ulice Brkićev Arman. Izgradnja reciklažnog dvorišta bit će dovršena u predviđenom roku – rekao je Marko Knežević. Vezano uz rekonstrukciju cesta, istaknuo je nezadovoljstvo brzinom radova. U slučaju da radovi ne budu gotovi u dogovorenom roku, do 23. travnja ove godine, Općina će pravnim putem zaštititi svoje interese-zaključio je načelnik Knežević. Izvor: Radio Našice

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Financiranje udruga u 2019. godini u Općini Feričanci

Kategorija: Općina Feričanci
Objavljeno: Srijeda, 20 Veljača 2019
Napisao/la Super User

Odluka o rasporedu sredstava iz Proračuna Općine Feričanci za financiranje udruga u 2019. godini

Klikom na sliku otvara se PDF stranica

Na službenoj internet stranici Općine Feričanci objavljena je u podnaslovu navedena Odluka, koju smo primili na znanje, no nakon čitanja iste nismo mogli zaobići pod rednim brojem 7. Udruga FER+PLUS koja se bavi "razvojem i promicanjem civilnog društva", a koja je od traženih 54'650.00 kuna dobila "samo" 44'000.00 kuna. Zamolili smo putem Maila predstavnika Udruge g. Marinića da nam pojasni čime se to točno bavi njegova udruga, koje su njhove aktivnosti za koje mi do sada nismo čuli i kako to da je odlukom Općinskog načelnika ta udruga dobila više novca od npr. Župnog ureda (20'000.00 kuna) ili naprimjer UHBDDR Ogranak Feričanci (2'000.00 kuna). Dopis točnije pojašnjenje udruge FER+PLUS smo dobili i objavljujemo ga u cjelosti u nastavku ovog članka. Tko pita ne skita zar ne?

Poštovani,

nastavno na Vaš e-mail, dostavljamo Vam traženo pojašnjenje. Sredstva u iznosu od 44.000,00 kn koja smo prema Odluci o rasporedu sredstava iz Proračuna Općine Feričanci za financiranje udruga u 2019. godini dobili, biti će namjenski utrošena onako kako je to raspoređeno prema Financijskom planu predanom Općini Feričanci.

Važno je naglasiti da Udruga "FER+PLUS" zapošljava jednu osobu na projektu Wine Tour što je uređeno Ugovorom o međusobnoj suradnji na održivosti projekta Wine Tour potpisanom između Općine Feričanci, Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Udruge "FER+PLUS" te većina tih sredstava otpada na trošak plaće zaposlenici. Prema ugovoru Općina Feričanci snosi trošak od 25% minimalne plaće u RH. Ovo je jedna od zadaća Udruge.

Nadalje, Udruga "FER+PLUS" osnovana je 21.11.2014. godine sa ciljem poticanja samozapošljavanja i zapošljavanja mladih ljudi, apliciranja na projektne natječaje prvenstveno za potrebe Općine Feričanci te savjetovanje poduzetnika i udruga o EU fondovima. U toku godine, pratimo otvorene natječaje na razini županije i države te obavještavamo o njima udruge, ali isto tako im i ispunjavamo prijavne obrasce za navedene natječaje. Na taj način pomažemo udrugama da povuku što više sredstava za provedbu svojih Projekata i Programa. Na isti način pridonosimo i Općini Feričanci.

Osim gore navedenih aktivnosti, Udruga FER+PLUS sudjeluje u organiziranju Dana općine, Vinceva i ostalih aktivnosti na području naše općine. Jedan od najvećih manifestacija koje smo organizirali, a cilj nam je da postane tradicija našeg mjesta, svakako je "Festival Frankovke" koji će se održavati svake godine u mjesecu rujnu. Tako smo i na prošlogodišnjem festivalu imali razne sadržaje, kao što su: ocjenjivanje i degustacija vina, štandovi sa domaćim proizvodima i rukotvorinama karakterističnim za naš kraj, glazbena večer i mnogi drugi popratni sadržaji. Također, u suradnji sa Hrvatskim planinarskim društvom “SOKOL”, spojili smo Festival sa izletom “Kroz vinograde i šume”. Za organizaciju ovakvog događanja potrebna nam je pomoć koja se sastoji od pomoći Općine Feričanci, financijske prirode, dok nam tvrtka OSILOVAC d.o.o. i FERAVINO pomažu organizacijski. Za provedbu Programa ovakvog kapaciteta nužna su nam sredstva od 20.000,00 kn. Kada zbrojite iznos koji ide na plaću zbog održivost projekta Wine Tour, i iznos potreban samo za Festival Frankovke, shvatit ćete kuda idu sredstva.

I na kraju, kako bismo Vam skratili vrijeme provedeno na tražilici Google, šaljemo Vam link:http://www.nasice.com/news/odrzan-1-festival-frankovke-u-fericancima-galerija/.

Lijep pozdrav,

predsjednik udruge

Domagoj Marinić

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Općina Feričanci pomaže mlade obitelji

Kategorija: Općina Feričanci
Objavljeno: Utorak, 19 Veljača 2019
Napisao/la Super User

Općinski načelnik Općine Feričanci objavio je javni poziv mladim obiteljima za dostavu prijava za financijsku pomoć u rješavanju stambenog pitanja na području Općine Feričanci u 2019. godini.

–  Općina Feričanci namjerava pomoći mladim bračnim parovima u rješavanju stambenih pitanja, s ciljem zadržavanja postojećeg i povratka iseljenog stanovništva te poticanja naseljavanja mladih obitelji na području Općine Feričanci – ističe općinski načelnik Marko Knežević. Financijska pomoć može se odobriti podnositelju zahtjeva isključivo za izgradnju novog objekta na području Općine Feričanci. Temeljem ovog Javnog poziva može se ostvariti potpora do iznosa od 10.000 kuna. Podnositelj zahtjeva može biti isključivo fizička osoba, do 40 godina starosti, koja živi u bračnoj zajednici. Javni poziv objavljen je i na službenoj internetskoj stranici Općine Feričanci. Prijava na stalni javni poziv podnosi se Jedinstvenom upravnom odjelu u pisanom obliku na obrascu prijave koji izrađuje Jedinstveni upravni odjel. Obrazac se može preuzeti u Općini Feričanci, a dostupan je i na internetskoj stranici Općine Feričanci (www.opcina-fericanci.hr), na kojoj je objavljen cjeloviti tekst javnog natječaja. Izvor: Radio Našice

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Proračun Feričanaca najveći do sada

Kategorija: Općina Feričanci
Objavljeno: Petak, 28 Prosinac 2018
Napisao/la Super User

FERIČANCI - U Feričancima je održana 15. sjednica Općinskog vijeća na kojoj je s deset glasova za i jednim protiv usvojen rebalans proračuna za 2018. godinu. Do smanjenja proračuna za više od tri milijuna kuna došlo je zbog loših vremenskih uvjeta i nemogućnosti izvođenja radova na nerazvrstanoj cesti "Goveđa glava" te kašnjenju radova na gradnji reciklažnog dvorišta. Proračun Općine Feričanci za 2019. godinu iznosi nešto malo više od 21 milijun kuna.

- Ovako velik proračun rezultat je prije svega dovršetka projekata koji su sa svojim izvršenjem započeti u 2018. godini. Veće investicije su i nastavak adaptacije naših društvenih domova te rekonstrukcija i adaptacija vatrogasnog doma u Feričancima - izjavio je načelnik Općine Feričanci Marko Knežević, koji je najavio i gradnju nogostupa u Ulici Dore Pejačević, s lijeve i desne strane te sanaciju nogostupa u ostalim ulicama u Feričancima. U suradnji s Hrvatskom elektroprivredom, a uz sufinaciranje Općine s više od 300 tisuća kuna, planirana je gradnja javne rasvjete kroz Ferićevu ulicu i kroz Petrovac.

Rasvjetna tijela bit će postavljena s obje strane kako bi se adekvatno osvijetlila ulica, jer kroz nju prolazi magistralna cesta D2. I.Ć. - Izvor: Glas Slavonije

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Općina Feričanci dodijelila 20 studentskih stipendija

Kategorija: Općina Feričanci
Objavljeno: Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018
Napisao/la Super User

Odlukom Općinskog vijeća Općine Feričanci i općinskog načelnika o broju i dodjeli stipendija studentima s područja feričanačke općine, za studijsku godinu 2018/19. godinu Općina je dodijelila 20 stipendija, u iznosu 600 kuna mjesečno. To je ukupno 120.000 kuna na godišnjoj razini. U odnosu na prethodnu godinu, to je povećanje za 9 stipendija, odnosno povećanje za 54.000 kuna na godišnjoj razini. Stipendije su dodijeljene sukladno raspisanom Javnom natječaju, a sa studentima je potpisan međusobni Ugovor o stipendiranju.

tekst i foto: N.Pavlus - Radio Našice

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu