Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Svečana sjednica Općinskog vijeća Feričanci

Kategorija: Općina Feričanci Objavljeno: Subota, 15 Lipanj 2019 Napisao/la Super User

Polaganjem vijenaca na groblju i ispred spomen obilježja hrvatskih branitelja danas je počeo program proslave Dana općine Feričanci i blagdana Duhova. U Domu DVD-a održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na početku koje su himnu otpjevali najmlađi članovi HKD-a “Manuel” Feričanci. U prigodnom govoru načelnik Marko Knežević, uz ostalo je istaknuo kako je općinski proračun za ovu godinu planiran u iznosu 21 milijun kuna. Kao najveću investiciju izdvojio je izgradnju nerazvrstane ceste tzv. goveđe glave u vrijednosti gotovo 9 i pol milijuna kuna. Osim toga, 2 i pol milijuna kuna određeno je za reciklažno dvorište, a 3 i pol za obnovu Društvenog doma. Važno je i nekoliko projekata koji se odnose na obnovu dotrajale komunalne infrastruture koji svi zajedno iznose do milijun i pol kuna. U planu je izgradnja pročistača, a najprije će biti spojene Ulica Dore Pejačević i Ferićeva kao najduže ulice te ulice s najviše potrošača. To su – zaključio je načelnik – prioriteti koje u sljedećih godinu dana treba završiti kako bi sljedeće mandatno razdoblje dočekali opuštenije. Posebno je izdvojio i socijalnu stranu proračuna.


U svojoj čestitci, dožupan Goran Ivanović čestitao je domaćinima što su realizirali sve zacrtano prošle godine, ali i na svemu započetom u ovoj godini. Zajednička je briga – poručio je – da mjesta poput Feričanaca budu perspektivna te da ljudi ostanu u svojim naseljima. Svi gradonačelnici i načelnici – smatra – mogu svjedočiti da se Vlada RH u zadnje dvije godine odrekla velikog dijela svog kolača upravo u korist gradova i općina. Dan Općine i blagdan Duhova domaćinima je čestitao i predsjednik Uprave “NEXE Grupe” Ivan Ergović te gradonačelnik Našica Josip Miletić. Nazočni su bili i potpredsjendik Županijske skupštine Goran Đanić, načelnici susjednih općina, prijatelji iz Hrvaca te brojni drugi gosti.
Na današnjoj sjednici 16 majki primilo je simboličan dar i ruže za novorođenčad, a za svoje su uspjehe nagrađeni i učenici Maša Kapraljević, David Jutriša, Nevio Biuklić i Karlo Šalek. Zahvalnicu Općine Feričanci dobili su: Udruga učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” Feričanci te višestruki darivatelji krvi Ana Debeljak i Vladimir Jutriša. Čestitku je na kraju svečane sjednice uputio predsjednik Vijeća Marin Benić. Danas će u 19 sati u Župnoj crkvi Duha Svetoga biti služena sveta misa.

Galerija slika na slijedećem linku: tekst i foto: N.Pavlus

Hitova: 356
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu