Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Svečanom sjednicom proslavljen Dan Općine

Kategorija: Općina Feričanci Objavljeno: Srijeda, 30 Svi 2018 Napisao/la Super User

U sklopu programa proslave Dana Općine Feričanci i blagdana Duha Svetoga, danas su izaslanstva položila vijence na groblju i ispred spomen-obilježja hrvatskih branitelja. Nakon toga održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Feričanci. Hrvatsku himnu, na početku su izveli najmlađi članovi HKD-a Manuel Feričanci, a predsjednik Vijeća Marin Benić pozvao je sve da minutom šutnje odaju počast svim poginulim braniteljima te prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Načelnik općine Marko Knežević brojne goste i uzvanike upoznao je s radom i projektima Općine Feričanci.

Kako je rekao, upravo danas je godinu dana kako je preuzeo načelnički mandat, a godina je bila ispunjena brojnim zahtjevnim izazovima koje su, kako je rekao, zajedničkim radom uspješno svladali. Posebno je istaknuo razvoj prepoznatljivosti slavonskog identiteta i lokalnog turizma. Spomenuo je i brojne projekte o kojima su govorili prije izbora, a sada su realizirani, na što je posebno ponosan. Među uzvanicima, svečanoj sjednici Općine Feričanci nazočili su načelnici prijateljskih općina kao i gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, predsjednik uprave NEXE Grupe Ivan Ergović, pomoćnik ministra graditeljstva Zdravko Vukić te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović. On je u svom govoru rekao kako svi trebaju zajedno raditi, baš kao što svio zajedno i danas sjede za stolom. Jedino tako možemo pomoći da Slavonija i Baranja budu zaista onakav dio Hrvatske kakav želimo. Ništa se neće dogoditi u jednoj kalendarskoj godini, pa ni u dvije ni tri, ali ako budemo zajedno radili i za Feričance, ali i za cijelu Slavoniju, Baranju i Srijem, dolazi ono što svi očekujemo – neko bolje vrijeme – rekao je zamjenik župana Ivanović. U nastavku sjednice uručeni su prigodni darovi te novčana potpora za svu novorođenu djecu na području Općine od prošle svečane sjednice do danas.
Programom proslave Općine Feričanci, u nastavku dana predviđena je sveta misa u 19 sati, te od 19:45 koncert župnog zbora.
tekst i foto: Robert Rigo

Hitova: 723
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu