Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

ASFALTIRANA CESTA VALENOVAC - FERIČANCI

Kategorija: Općina Feričanci Objavljeno: Subota, 08 Prosinac 2018 Napisao/la Super User

FERIČANCI - Nakon tri mjeseca završeni su radovi na asfaltiranju lokalne ceste od Valenovca do Feričanaca, u duljini od 2,6 kilometara, odnosno do spoja s državnom cestom D2. Nova prometnica izbija na Podravsku magistralu, a asfaltiranjem spomenute dionice skraćeno je putovanje do Našica i Đurđenovca te stanovnici Valenovca više ne moraju ulaziti u centar Feričanaca. Nakon što je asfaltirana kolnička konstrukcija, preostalo je uređenje kanala oborinske odvodnje te postavljanje rubnjaka i izgradnja kolnih prilaza. Prema projektu, postavit će se i prometna oprema i signalizacija. Vrijednost radova je oko pet milijuna kuna, a financira ih Uprava za ceste Osječko-baranjske županije. Projektom će se svakako poboljšati i prometna povezanost obiteljskih gospodarstava i tvrtke Feravino, smještenih na lokalnoj cest duž koje su vinogradi, voćnjaci i šuma.

- Ovaj projekt je dugo pripreman i vrlo je vrijedan zbog povezivanja OPG-ova, ali i poboljšanja kvalitete života u samom Valenovcu. Uz asfaltiranje ceste, završena je izgradnja nogostupa i vodovoda kroz Valenovac - rekao je načelnik općine Feričanci, Marko Knežević.
Nova cesta nije samo skraćeni put do Valenovca nego i do Gazija, odredišta lovaca, planinara, gljivara, trkača i biciklista.

- Naš je osnovni cilj gradnjom novih trajnih vrijednosti poboljšati životne uvjete kako bi se spriječila daljnja depopulacija, ali i stvorili uvjeti za investicijska ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta – ističe Knežević.

Želja im je da Općina, kaže Knežević, bude bliska svakom stanovniku a da istodobno bude općina koja će se po svojim sadržajima mjeriti s razvijenim hrvatskim općinama.
- Mi smo općina koja ima odličan položaj, odlične prirodne potencijale, odličnu prometnu povezanost. Na ovom prostoru može se dobro živjeti – tvrdi Knežević, dodajući kako općinu nastoje mijenjati sa željom da identitet, tradicija i šarm ostanu isti, a to je stvaranje općine u kojoj se proizvode kvalitetna vina. S.Fridl - Glas Slavonije

Hitova: 606
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu