Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Brendiranje Općine

Kategorija: Općina Feričanci Objavljeno: Petak, 24 Kolovoz 2018 Napisao/la Super User

Feričanci će imati Festival frankovke

FERIČANCI - Feričanci su naselje poznato po vinogradima, vinskim cestama, starim podrumima, a od jeseni i Festivalom frankovke. Enološku i gastromanifestaciju pokreće Općina i trebala bi predstavljati dodatni sadržaj u rujnu. Manifestacija će se održavati posljednjeg vikenda u rujnu kada su Feričanci tradicionalno prepoznatljivi po planinarskoj manifestaciji Kroz šume i vinograde. Cilj je okupiti vinare, stručnjake, spojiti proizvođače i potrošače kao i istaknuti potencijale frankovke sa željom stvaranja turističke i vinske prepoznatljivosti. Želja je općinskog vodstva brendirati Feričance kao destinaciju ruralnog turizma kroz enologiju i gastronomiju.

- Festival će za cilj imati turističku promidžbu i brendiranje Feričanaca, vinske ceste i vinskog muzeja. Kutjevo je poznato po Festivalu graševine, a mi ćemo imati Festival frankovke, jer su Feričanci prepoznatljivi po toj sorti – rekao je načelnik općine Marko Knežević.

Općina će manifestaciju organizirati u suradnji s vinarijom Feravino, Udrugom voćara, vinogradara i vinara te zainteresiranim OPG-ovima, jer je cilj promovirati i male vinare s feričanačkog područja te proizvođače domaćih autohtonih proizvoda.

Cjelokupni program osmislit će se tako da zadovolji potrebe i interes svih posjetitelja. Bit će prilike za degustaciju i vinske razgovore znatiželjnih posjetitelja i ljubitelja vina s vinarima, ali i kupnju vina.

Iako je u feričanačkom vinogorju zastupljena i graševina, naglasak je stavljen na frankovku, s obzirom na to da je ta sorta crnog grožđa pomalo zapostavljena i potisnuta od drugih sorti. Posljednjih godina, vinarija Feravino jedna je od najzaslužnijih za revitalizaciju frankovke i pozicioniranja Feričanaca kao središta frankovke.

Namjeru Općine da brendira Feričance kao vinsku destinaciju oduševljeno su dočekali mali vinari.

- Odlična priča i promocija feričanačkih vina, ali i domaće hrane. Turisti žele autohtoni sadržaj jer to je esencija turizma. Autentičnost je ključna riječ. Budimo to što jesmo, a ne da figurativno Nijemcima prodajemo njemačko pivo. Festival frankovke prilika je da posjetiteljima u Feričancima ponudimo našu priču i razvijamo turistički proizvod. Turizam se sastoji od emocija, doživljaja i priča. Za svaki novi događaj i priču treba vremena, no glavno da se kreće - rekao nam je jedan od vinara na području feričanačkog vinogorja. S. Fridl - Glas Slavonije

Hitova: 819
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu