Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Gradnja Vodovoda Valenovac

Kategorija: Općina Feričanci Objavljeno: Petak, 24 Kolovoz 2018 Napisao/la Super User
GRADNJA VODOVODA IZAZVALA NEZADOVOLJSTVO MJEŠTANA
Nisu plaćali vodu, sada će morati, ali će dobiti besplatne priključke
 

Našički vodovod investitor je cjevovoda na dionici od naselja Feričanci do naselja Valenovac, za što je ishođena građevinska dozvola i osigurana financijska sredstva, a sukladno zajedničkom dogovoru s Općinom Feričanci.

Investicija teška 1,4 milijun kuna u cijelosti se financira iz fondova Europske unije, iz Programa ruralnog razvoja. Radovi teku prema planovima investitora i trenutačno se postavljaju cijevi u samom Valenovcu. Radovi bi trebali biti gotovi do početka listopada.
No, mještani su nezadovoljni. Ljuti su što će ih Našički vodovod staviti u javni vodoopskrbni sustav i što moraju predati svoj vodovod sagrađen 1930. godine. Sagradili su vodovod s vodospremnikom te mrežu kroz selo, a voda je osigurana iz izvora. Seoski vodovod sami održavaju i financiraju popravke. Prije nekoliko godina obnovljen je i vodospremnik.
Mještani kažu da se redovno kontrolira zdravstvena ispravnost i da vodu nose na analizu u Zagreb, jer ne vjeruju nalazima iz Osijeka. Nalazi iz Zagreba, tvrde mještani, pokazuju da je voda kvalitetna i zdrava. Kažu da ih se prisiljava na spajanje na javni sustav vodovoda te da će morati platiti priključenje vode.
- Zanima nas kako će umirovljenik koji je invalid i ima mirovinu 1500 kuna platiti materijal, čovjeka koji će mu to raditi i još sat? Zašto nam ne žele staviti hidrant, makar za korištenje naše vode, budući da bunare nemamo, niti ih možemo imati. Mi smo ogorčeni i razočarani. Ne možemo koristiti ono što nam je priroda dala. Ni za stoku ni za vrtove. Sa istom vodom služimo se 88 godina. Nikada nam vode nije falilo niti je izvor presušio - požalili su nam se u pismu mještani Valenovca.
No, direktor Našičkog vodovoda Oto Dudjak kaže da će priključenje biti besplatno.- Besplatno će dobiti šahtu, vodomjer i izvedbu priključka. To su im omogućila europska sredstva i ova je investicija besplatna za Našički vodovod, osim troškova projektiranja - rekao je direktor Našičkog vodovoda Oto Dudjak. Uvjeren je da su ekonomski razlozi glavni motiv nezadovoljstva mještana Valenovca. Naime, ubuduće će Valenovčani plaćati potrošenu vodu prema tržišnim cijenama.
- Oni su navikli da vodu ne plaćaju, ili su plaćali u nekom minimalnom iznosu. No sada će plaćati kao i svi ostali potrošači javnog sustava vodoopskrbe. Ne vjerujem da je strah za kvalitetu vode razlog njihovog nezadovoljstva, nego su to ekonomski razlozi. Više neće moći zalijevati svoje vrtove i bez kontrole trošiti vodu – rekao je Dudjak. Napomenuo je da Našički vodovod kao javni isporučitelj usluge javne vodoopskrbe dužan skrbiti o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, sukladno zakonskim propisima.
- Voda se redovno analizira u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i ti troškovi su 100.000 kuna godišnje. Isto tako, svakodnevno u našem laboratoriju na crpilištu Velimirovac kontroliramo vodu. Odgovorno tvrdim da je voda iz crpilišta Velimirovac zdravstveno ispravna – poručio je Dudjak.
Dodao je da je upravo zbog kvalitete vode, vodoopskrba dio javnog sektora te da je jasna zakonska procedura gradnje vodovoda. Vodoopskrba je, sukladno važećem Zakonu o vodama, kaže Dudjak, u nadležnosti jedinica lokalne samouprave te da EU financira ovaj projekt s ciljem da se osigura značajno povećanje pristupa zdravoj vodi za sve građane u Hrvatskoj.
Načelnik: Valenovčani mogu biti zadovoljni
I za načelnika Općine Feričanci Marka Kneževića pravila Europske unije potpuno su jasna. “Prema europskim regulativama, sva naselja koja imaju više od pedeset ljudi trebaju imati javne vodovode. Svaka investicija koja poboljšava kvalitetu života građana pohvalna je. Mogu razumjeti mještane Valenovca jer sada će plaćati vodu kao svi potrošači u javnom vodoopskrbnom sustavu, ali suradnjom Našičkog vodovoda i Općine Feričanci besplatno će se priključiti. Na taj način mi ćemo im olakšati i pomoći, budući da u Valenovcu žive starije osobe koje imaju niska primanja”, rekao je načelnik Knežević. Dodao je da Općina Feričanci itekako brine o potrebama mještana Valenovca. “Neće samo dobiti vodovod, nego do jeseni i asfaltiranu cestu. Trebala bi krenuti i gradnja nogostupa u dužini od 1279 metara. Stanovnici Valenovca mogu biti zadovoljni”, zaključio je načelnik Općine Feričanci Marko Knežević.
Hitova: 560
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu