Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Najavljen 1.festival frankovke

Kategorija: Općina Feričanci Objavljeno: Ponedjeljak, 27 Kolovoz 2018 Napisao/la Super User

U Feričancima je održana sjednica Općinskog vijeća. Vijećnici su donijeli Odluku o prihvaćanju Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju općinskog proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. Općina se nije zaduživala, a od planiranih 13.600.000 kuna, u prvih šest mjeseci ostvareno je nešto više od 20%, budući da planirani prihodi iz fondova još nisu pristigli. Planirani prihodi bit će ostvareni do kraja godine jer su odobreni i potpisani ugovori za provođenje projekata, pa je najavljen i prvi rebalans proračuna.

Vijeće je donijelo Odluku o kratkoročnom zaduženju Općine Feričanci u iznosu 3.500.000 kuna za provedbu projekta “Rekonstrukcija nerazvrstane ceste NC5 – “Goveđa glava” u svrhu obnove sela u ruralnim područjima, koji će biti financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Komunalni poslovi održavanja javne rasvjete na području Općine Feričanci povjereni su najpovoljnijem ponuđaču – obrtu za instalaterske radove Termoelektro Našice. Vijeće je donijelo Odluku o suglasnosti za provedbu ulaganja za projekt „Rekonstrukcija i dogradnja Društvenog doma u Feričancima”. Ovaj projekt bit će sufinanciran sredstvima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014.-2020. Općinski načelnik Marko Knežević je na kraju sjednice najavio Prvi festival frankovke, koji će biti održan 29. rujna. U sklopu programa festivala bit će održana planinarska manifestacija “Kroz šume i vinograde”. Posjetitelji će moći uživati u bogatoj eno i gastro ponudi, vožnji vinskim vlakom; bit će upriličena degustacija i ocjenjivanje vina brojnih domaćih i gostujućih izlagača, Dan otvorenih vrata podruma vinarije Feravino, dodjela diploma i priznanja za najbolja vina sorte frankovka te bogat glazbeni program. Festival frankovke bit će održan pod pokroviteljstvom Općine Feričanci, Osječko-baranjske županije i Feravina. Izvor: Radio Našice

Hitova: 779
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu