Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Sjednica Vijeća Općine Feričanci

Kategorija: Općina Feričanci Objavljeno: Petak, 14 Rujan 2018 Napisao/la Super User

11. Rujna je u Feričancima održana sjednica Općinskog vijeća. Vijećnici su razmotrili i prihvatili polugodišnje izvješće o radu općinskog načelnika za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine. Izvješće su pohvalili Denis Jurišić i Marin Benić, istaknuvši kako je mnogo projekata nastavljeno, ali i mnogo novih projekata započeto. Načelnik Marko Knežević zahvalio je svim vijećnicima i djelatnicima na suradnji. Vijeće je donijelo Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za dodjelu koncesije za obavljanje javne usluge prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada s područja Općine Feričanci. Za najpovoljnijeg ponuditelja izabran je “RAD” d.o.o. za komunalne djelatnosti Đurđenovac. Sjednicu je obilježio aktualni sat u kojem su vijećnici postavljali pitanja o aktualnim temama o čemu više poslušajte u našem dnevniku u 16 sati.

tekst i foto: N.Pavlus - Radio Našice

Hitova: 732
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu