Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Proračun Feričanaca najveći do sada

Kategorija: Općina Feričanci Objavljeno: Petak, 28 Prosinac 2018 Napisao/la Super User

FERIČANCI - U Feričancima je održana 15. sjednica Općinskog vijeća na kojoj je s deset glasova za i jednim protiv usvojen rebalans proračuna za 2018. godinu. Do smanjenja proračuna za više od tri milijuna kuna došlo je zbog loših vremenskih uvjeta i nemogućnosti izvođenja radova na nerazvrstanoj cesti "Goveđa glava" te kašnjenju radova na gradnji reciklažnog dvorišta. Proračun Općine Feričanci za 2019. godinu iznosi nešto malo više od 21 milijun kuna.

- Ovako velik proračun rezultat je prije svega dovršetka projekata koji su sa svojim izvršenjem započeti u 2018. godini. Veće investicije su i nastavak adaptacije naših društvenih domova te rekonstrukcija i adaptacija vatrogasnog doma u Feričancima - izjavio je načelnik Općine Feričanci Marko Knežević, koji je najavio i gradnju nogostupa u Ulici Dore Pejačević, s lijeve i desne strane te sanaciju nogostupa u ostalim ulicama u Feričancima. U suradnji s Hrvatskom elektroprivredom, a uz sufinaciranje Općine s više od 300 tisuća kuna, planirana je gradnja javne rasvjete kroz Ferićevu ulicu i kroz Petrovac.

Rasvjetna tijela bit će postavljena s obje strane kako bi se adekvatno osvijetlila ulica, jer kroz nju prolazi magistralna cesta D2. I.Ć. - Izvor: Glas Slavonije

Hitovi: 620

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu