Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

FERIČANCI ULAŽU 2,8 MILIJUNA KUNA

Kategorija: Općina Feričanci Objavljeno: Subota, 27 Travanj 2019 Napisao/la Super User

Reciklažno dvorište završit će u travnju

Općina Feričanci prva je od četiri općine našičkog prstena koja gradi reciklažno dvorište
FERIČANCI - Općina Feričanci prva je od općina našičkog prstena koja je prije četiri mjeseca počela graditi reciklažno dvorište vrijedno 2,8 milijuna kuna.
Sredstva za gradnju osigurali su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji će sufinancirati projekt u visini od 85 posto vrijednosti. Ostatak od 15 posto investicije osigurat će Općina Feričanci koja je za potrebe realizacije ovog projekta osigurala zemljište i provela postupak za izbor izvođača radova. Reciklažno dvorište smješteno je uz državnu cestu između Feričanaca i Orahovice. Gradnja reciklažnog dvorišta obveza je Općine Feričanci proizišla iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom, a koju će realizirati među prvima, uz sam grad Našice, na našičkom području. Radovi na reciklažnom dvorištu odvijaju se prema ugovorenoj dinamici. Do sada su izvedeni svi pripremni i zemljani radovi te dio radova na gradnji prilaznog platoa i radovi vezani uz nadstrešnicu.
 
Od papira do lijekova
Po okončanju gradnje mještani će u njemu moći odložiti sirovine poput papira i kartona, metala, stakla, plastike, odjeće i tekstila, elektroničke i električne opreme, glomaznog otpada te iskorištene akumulatore, baterije, otpadna ulja i masti, boje, deterdžente i lijekove koji će se po zaprimanju u dvorištu predati ovlaštenim sakupljačima.

- Radovi napreduju očekivanom dinamikom i krajnji rok njihovog završetka je 27. travnja. Najveći dio ugovorenih radova je odrađen. Nakon građevinskih radova koji su pri kraju, uslijedit će isporuka kontejnera i ostale komunalne opreme. Nadam se da će svi radovi biti gotovi do ugovorenog roka – rekao je načelnik Općine Feričanci Marko Knežević. Dodao je da je reciklažno dvorište sastavni dio održivog sustava gospodarenja otpadom koji teži recikliranju i ponovnoj uporabi korisnih materijala te da će se na reciklažnom dvorištu moći besplatno zbrinuti različite vrste otpada koje se ne mogu zbrinuti redovitim odvozom komunalnog otpada.
Cilj gradnje reciklažnog dvorišta, kaže načelnik Knežević, omogućavanje je mještanima da na pristupačan, ekonomski i ekološki prihvatljiv način zbrinu otpad nastao u kućanstvima te na taj način smanje onečišćenje okoliša. Također, predviđaju se i nova zaposlenja za rad u novosagrađenom dvorištu.

Snježana Fridl - Glas Slavonije

 
Hitovi: 281
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu