Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Sjednica Općinskog vijeća Općine Feričanci

Kategorija: Općina Feričanci Objavljeno: Subota, 27 Travanj 2019 Napisao/la Super User

Na sjednici Općinskog vijeća u Feričancima, gotovo sve točke dnevnog reda prihvaćene su jednoglasno. Vijećnici su prihvatili izvješća o izvršenju javnih potreba u socijalnoj skrbi, kulturi i tehničkoj kulturi te sportu za prošlu godinu te, uz ostalo, izvješće o ostvarenim i utrošenim sredstvima od zakupa, zakupa za ribnjake, prodaje izravnom pogodbom i davanja na korištenje bez javnog poziva te državnog poljoprivrednog zemljišta. Na ovaj način ostvareno je i utrošeno 345 tisuća kuna za sanaciju poljskih putova, veterinarske usluge te rekonstrukciju nerazvrstane ceste broj 5 zvane Goveđa glava. Radovi na ovoj cesti su obustavljeni zbog nezadovoljstva nadzorne inženjerke kvalitetom radova. Općinski načelnik Marko Knežević rekao je kako sumnja da će radovi biti dovršeni u dogovorenom roku, do 23. travnja, te ako ne bude opravdanog razloga za produženje ugovora, on se neće produžiti, a Općina će svoje interese zaštititi pravnim putem.

Tijekom Aktualnog sata, vijećnik Tomislav Gregurić pitao je u kojoj je fazi izgradnja i stavljanje u funkciju sustava odvodnje. Načelnik Knežević rekao je kako je nužan preduvjet za stavljanje u funkciju ovog sustava mehanički pročistač vode. U suradnji s Našičkim vodovodom uskoro će biti raspisana javna nabava. Prve ulice koje će biti spojene na sustav odvodnje su Ulica Dore Pejačević i Ferićeva ulica. Idući tjedan, dodao je Knežević, u Kolodvorskoj ulici kreće postavljanje novih cijevi.
Jednoglasno je prihvaćeno i izvješće direktora Komunalnog poduzeća “Rad” Đurđenovac Olivera Abičića, o novom načinu zbrinjavanja komunalnog otpada. Abičić je istaknuo da, za građane koju budu razvrstavali otpad, neće biti povećane cijene odvoza. Također jednoglasno i uz pohvale vijećnika, na sjednici je prihvaćeno izvješće o radu općinskog načelnika u drugom polugodištu prošle godine. Izvor: Radio Našice

Hitova: 308
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu